Wout Poels over hedendaagse wielrennen: 'Tegenwoordig is iedere koers bijna een WK'

Wout Poels is inmiddels een ervaren rot en heeft de manier van koersen de afgelopen jaren zien veranderen. Hij vertelt over het gekkenhuis.

Vuelta Espana 2023 - Stage-20

Wout Poels kende in 2023 een zeer succesvol jaar. De lange Limburger won zowel een etappe in de Tour als de Vueltta. Maar daarvoor moet hij wel keihard werken. Dat was vroeger uiteraard ook zo, maar toch is er wel wat veranderd in het peloton.

Iedere koers een WK

De 36-jarige Poels is inmiddels door de wol geverfd en hij heeft het profwielrennen zien veranderen, zo vertelde hij ons in een uitgebreid gesprek dat je eerder in ons magazine kon lezen. Hij praat daarin over het matige begin van z'n seizoen en concludeert dat het allemaal anders is nu.

"Ik reed overal aardig, maar boekte nergens écht goede uitslagen. De klassiekers waren geen tegenvaller, maar het was ook niet dat het geweldig was. Het niveau is zo hoog. De tijden dat in voorbereidingskoersen rustig werd gereden, heb ik ook niet meer meegemaakt, maar tegenwoordig is iedere koers bijna een WK."

Kruimels ook steeds belangrijker

Het is volgens Poels een ware ratrace. En dat begint bovenaan de piramide. "Iedere renner wil meteen resultaten boeken. In grote koersen worden weinig kruimels overgelaten door de toppers, waardoor die kruimels óók steeds belangrijker worden.”

Hij haalt nog een voorbeeld aan uit de UAE Tour. botsten Poels en kopman Bilbao op een sterkere Remco Evenepoel. Een van de veelvraten in het peloton. De Belg steekt er samen met Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Primož Roglič, Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar bovenuit.

Aliens

"Zulke renners had je vroeger ook. Sagan was in zijn beste tijd óók overheersend, maar vandaag de dag zijn er gewoon net iets meer Sagans. En daarbij rijden ze ook meer dan ooit. Froome focuste zich enkel op de Tour de France, maar zo’n Pogačar begint in het voorjaar op hoog niveau en eindigt in het najaar op hoog niveau."

Poels gaat er niet gebukt onder, maar het valt wel op. "Het valt mee in hoeverre dat frustreert, hoor. Ik ben nooit een veelwinnaar geweest. Ik heb ook gelezen dat Matej Mohoric zei dat we ze aliens noemen in het peloton, maar die benaming heb ik nooit gehoord. Hoe dan ook zijn het uiteraard wel aparte snuiters", sluit Poels op z'n Poels af.

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023