Wielrennen als je ziek bent: is dit verstandig?

'Het heerst'. Ziek zijn is sowieso vervelend, maar hoe zit dat nou met sporten? In dit artikel geven we uitleg!

Ben je flink verkouden? Of heb je misschien wel koorts? Dan duik je waarschijnlijk al snel je bed in om uit te zieken. Maar zodra je iets opknapt, kan het toch wel weer verleidelijk zijn om de racefiets op te stappen, terwijl je misschien nog helemaal niet beter bent. Even heerlijk bewegen in de buitenlucht doet soms wonderen, maar hoe verstandig is dit eigenlijk? 

 

Verschil tussen verkoudheid en griep 

Verkoudheid en griep zijn niet hetzelfde: ze worden door verschillende virussen veroorzaakt. Griepklachten zijn vaak heviger en kunnen soms zorgen voor (hevige) koorts, waar het bij verkoudheid vaak blijft bij milde klachten en eventueel lichte verhoging.  

 Heb je bijvoorbeeld een loopneus en voel je je niet helemaal fit? Het kan dan geen kwaad om te sporten. Doe wel rustig aan: vermijd zware trainingen en als je merkt dat je je slechter begint te voelen tijdens het wielrennen, stop dan en neem voldoende rust.  

 Bij griepklachten is het niet verstandig om op je fiets te stappen. Je lichaam heeft dan namelijk alle energie nodig om beter te worden. Als je gaat sporten met griep, kost je herstel waarschijnlijk meer tijd en voel je je na afloop misschien wel nog zieker dan daarvoor.  

 Heb je last van bijvoorbeeld koorts, spierpijn in het hele lichaam, een verhoogde hartslag en erge hoofdpijn? Neem dan alle rust die je nodig hebt en ga niet wielrennen. Misschien voelt het niet zo fijn om je teammaten af te zeggen, maar onthoud: ziek zijn is geen schande, zelfs professionals zijn dit weleens

Sporten met koorts: doe het niet

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om even een klein stukje te fietsen, doe dit nooit als je koorts hebt (oftewel een lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius hebt). Wielrennen zal te veel energie kosten en waarschijnlijk zul je minder snel weer opknappen als je je te veel inspant. Ook kan wielrennen met koorts schade veroorzaken aan je hartspier, wat in ernstige gevallen zelfs dodelijk kan zijn.     

Om erachter te komen of je koorts hebt, kan je bijvoorbeeld een thermometer gebruiken. Doe dit voor het meest nauwkeurige resultaat voordat je eventueel temperatuurverlagende of pijnstillende middelen hebt ingenomen, zoals paracetamol of ibuprofen. Pas als je koorts helemaal weg is, kan je eventueel het wielrennen weer oppakken. 

Weer opbouwen na ziekte

Ben je weer genezen van griep of verkoudheid? Dan zul je merken dat je eerste trainingen waarschijnlijk nog wat stroever zullen gaan. Doordat je een tijdje ziek bent geweest en niet hebt getraind, moet je weer conditie opbouwen. Doe dit geleidelijk en rustig aan, na koorts in ieder geval gedurende de eerste 1 tot 3 weken. Beterschap en succes! 

Zelf in het zadel
  • Beeld: Unsplash