πŸŽ₯ 11 x gefrustreerde renners die met elkaar op de vuist gaan

Profwielrenners zijn ook maar mensen, dus af en toe kookt hun potje over en krijgen ze het aan de stok met een collega...

Wout Poels vertelde in de podcast In Koers een bizarre anekdote. De 36-jarige Nederlander van Bahrain-Victorious kreeg het tijdens de Ronde van Catalonië twee keer aan de stok met een renner van Movistar en moest zelfs klappen incasseren.

Nairo Quintana gaf hem een duwtje met zijn elleboog, maar Ivan Garcia Cortina ging nog een stapje verder. De Spaanse agressor gaf Poels een vuistslag op zijn bovenarm. Poels diende een klacht in bij de UCI, maar Cortina komt er vanaf met een boete van 300 Zwitserse frank en aftrek van UCI-punten.

Het is zeker niet de eerste keer dat renners met elkaar in de clinch gaan en dat daar fysiek geweld aan te pas komt. In het verleden vlogen renners elkaar wel vaker in de haren.

Denk maar aan het epische partijtje schijnboksen tussen Leonardo Sierra en Ramon Arrieta tijdens de Vuelta van 1995 of het 'vriendschappelijk klopje' dat Jeroen Blijlevens aan Bobby Julich verkocht na de slotrit in de Tour van 2000.

Hieronder vindt u 11 videos terug van renners die met elkaar op de vuist gaan. Om evidente redenen kunnen sommige videos vanwege een leeftijdsbeperking niet op deze website bekeken worden, maar wie 18+ is kan doorklikken naar YouTube, inloggen en daar de video bekijken.

Leonardo Sierra vs. Ramon Arrieta (1995)

Rui Costa vs. Carlos Barredo (2010)

Florian Sénéchal vs. Max Walscheid (2019)

Tony Martin vs. Luke Rowe (2019)

Gianluca Brambilla vs. Ivan Rovny (2014)

Wang Xin vs. Zwitserse verzorger (2017)

Christophe Moreau vs. Carlos Sastre (2002)

Theo Bos vs. Daryl Impey (2009)

Jeroen Blijlevens vs. Bobby Julich (2000)

Gianni Moscon vs. Jens Debusschere (2020)

Enrico Rossi vs. Vicente Garcia de Mateos (2014)

Sancties

Zo'n partijtje vechten blijft uiteraard niet zonder gevolg. De UCI voorziet sancties in geval van aanval, intimidatie, beledigingen, bedreigingen, ongepast gedrag (trekken aan trui/zadel, klap met de helm, knie, elleboog, schouder, voet of hand..) of gedrag dat onfatsoenlijk is of dat anderen in gevaar brengt.

Mannen riskeren in WorldTour-koersen een boete van 200 tot 2000 Zwitserse frank en een aftrek van 10 tot 100 UCI-punten per inbreuk. Vrouwen riskeren 100 tot 1000 Zwitserse frank boete en een aftrek van 10 tot 50 UCI-punten.

In geval van zware inbreuken, herhaaldelijke inbreuken, verzwarende omstandigheden of als een renner voordeel haalt uit de inbreuk, kan de UCI beslissen om een renner of renster te diskwalificeren.

Pelotonpraat
  • Foto: YouTube/Travel Links Directory