Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde verdict dat Wout van Aert in het ziekenhuis van Ronse te horen kreeg, na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen. Hij mag al zeker een streep trekken door de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race en wellicht ook de Giro d'Italia.
"Daarbij komt ook nog eens een zware impact op het hoofd en op de inwendige organen”, vertelt bondsdokter Kris Van der Mieren aan Het Nieuwsblad. “Daar wordt nu minder over gesproken, maar ook dat komt er nog allemaal bij. We noemen dat een polytrauma, een zeer zware impact die je normaal alleen bij zware verkeersongevallen ziet.”
De sleutelbeenbreuk is het minst erg. De ribfracturen zullen spontaan genezen. Van der Mieren schat dat het herstel drie à zes weken zal duren. "Opnieuw vallen op die ribben kan tot een klaplong leiden en dat kan, als er geen arts in de buurt is, zelfs dodelijk zijn."
Borstbeen
De breuk in het borstbeen is andere koek en zal Van Aert het langst uit koers houden. "Het borstbeen is een heel sterk, dik bot dat op een cruciale plaats in ons lichaam zit, namelijk juist boven ons hart", legt Van der Mieren uit.
"Natuurlijk moet dat volledig genezen zijn om weer competitief te kunnen wielrennen. Als je daar opnieuw op valt, kan dat zelfs impact hebben op het hart. Voor een volledige genezing zijn er meerdere maanden nodig."
Geen Giro, wel Spelen
De Giro d'Italia (4 - 26 mei) wordt volgens Van der Mier heel moeilijk, maar de Olympische Spelen (eind juli - begin augustus) zijn in principe haalbaar. “Volgens mij zou het al een succes zijn mocht Wout na twee maanden terug in koers kunnen komen."
"Je moet natuurlijk ook eerst kwalitatief kunnen trainen, hè. In het begin zal dat vooral op de rollen moeten gebeuren. Mocht Wout mijn zoon zijn dan zou ik hem nooit laten starten in de Giro. Je moet je blessures eerst laten genezen."
Mentale impact
Naast de aanzienlijke fysieke schade, vreest Van der Mieren dat ook de mentale schade niet onderschat mag worden. "Het is de zoveelste tegenslag voor Van Aert. Denk maar aan die zware valpartij in de tijdrit van de Tour de France 2019 of toen hij in 2022 vlak voor de Ronde van Vlaanderen besmet raakte met het coronavirus."
"Het is wéér een revalidatie, je moet jezelf nog maar eens kunnen opladen. Dat is allemaal niet zo simpel. Ook hormonaal ben je helemaal gedestabiliseerd. Op dit moment is dit allemaal niet meer of niet minder dan een regelrechte ramp.”