Ivan Garcia Cortina geeft zijn versie van de feiten over vuistslag aan Wout Poels

Ivan Garcia is niet blij met de boete die hij kreeg na de aanvaring met Wout Poels in de Ronde van Catalonië.

Kuurne - Brussel - Kuurne 2024 elite men

Tijdens de Ronde van Catalonië heeft Wout Poels het aan de stok gekregen met twee renners van Movistar. Van Nairo Quintana kreeg hij een elleboog, maar Ivan Garcia Cortina ging nog een stapje verder. Poels kreeg een harde vuistslag van de Spaanse agressor.

"Het was dringen voor een technische afdaling", deed Poels zijn verhaal. "Toen zette Iván Cortina zich er vlak voor de top tussen. Hij ging rechtop zitten en haalde vol met een vuistslag uit op mijn bovenarm. Hij sloeg me echt keihard en dat deed nog best wel pijn ook. Dus ik had vervolgens een flinke ruzie met hem."

In gesprek met het Spaanse AS geeft Cortina zijn versie van de feiten. Hij was naar eigen zeggen 'blij' dat hem gevraagd werd naar het incident. "De manier waarop de rechters gehandeld hebben is totaal oneerlijk", begint hij. "Het was zijn woord tegen het mijne."

"Op de top van een berg reed ik aan het stuur van de eerste Quick Step-renner. Ik liet wat ruimte om braaf te zijn en ze niet in de sloot te rijden. Na de bocht wilde ik terug wat posities opschuiven. Toen ik Poels wilde passeren, begon hij te sprinten zodat ik hem niet voorbij zou kunnen gaan."

"Hij raakte met een snelheid van 65 km/u mijn stuur en ik was daar niet echt bij mee. Ik vroeg hem: 'Wat ben je verdomme aan het doen?' Vervolgens gaf ik hem een klap, die volgens hem nog steeds pijn doet. En daar bleef het bij."

Misverstand

Vervolgens hebben de twee kemphanen nog wat woorden gewisseld, maar dat was eigenlijk een misverstand. "Het grappige is dat we een tijdje ruzie hadden en ik tegen hem zei: 'Wil je een valpartij ofzo?', alsof ik hem vertelde dat als hij dat wil, ik hem zou laten vallen. Hij begreep dat als: 'als je wilt, schiet ik je neer.' Ik denk dat hij daarom nog meer opgewonden raakte."

"Maar het punt is dat hij naar de jury ging en zei dat hij getuigen had. Mijn ploegmakkers hadden niets gezien. Ik krijg een boete van 300 Zwitserse frank en verlies 20 UCI-punten vanwege beschuldigingen zonder bewijs. Er zijn geen beelden."

"In diezelfde etappe gaf een Nederlandse renner een duwtje aan een andere renner. Het was live op televisie te zien, maar de jury deed niets... Ik vind dat oneerlijk. Een aanraking is niet hetzelfde als een klap. Dat is mijn versie van de feiten."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken / PN/Cor Vos © 2024