Evenepoel: 'Teleurstellend om alle kritiek te lezen, ik geef altijd het beste van mezelf'

Remco Evenepoel hoopt te scoren in de Ronde van het Baskenland en niet dezelfde fout te maken als tijdens Parijs-Nice.

Paris - Nice 2024 - stage 7

Het spektakel en de spanning die we in de Ronde van Vlaanderen misschien een beetje gemist hebben, zullen we deze week in de Ronde van het Baskenland zeker niet tekort komen. Heel wat grote sterren zijn immers afgezakt naar de heuvelachtige regio in het Noorden van Spanje.

Minder tactische steekspelletjes

Remco Evenepoel zal straks ten strijde trekken tegen onder meer Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Sepp Kuss én Juan Ayuso. Het parkoers kent heel veel explosieve klimmetjes en het loopt er geen meter vlak.

Spektakel verzekerd dus! Dat denkt ook Remco Evenepoel. "Er zullen veel minder tactische steekspelletjes bij te pas komen dan bij momenten in Parijs-Nice", zegt de Belgische kampioen aan Het Laatste Nieuws. "Hier wordt het veel meer koersen met het verstand op nul."

Evenepoel, die twee jaar geleden al eens vierde werd, ziet deze rittenkoers als dé ideale voorbereiding op de Ardenneklassiekers. "Het is geen 'passage obligatoire', maar deze rittenkoers is uitstekend nog wat extra koersritme en explosiviteit op te doen."

De etappes zijn pittig, lopen voor geen meter vlak en er zijn veel interessante finales die uitnodigen tot offfensief koersgedrag. Bovendien zijn er geen aankomsten bergop, waardoor de finale al vroeg kan geopend worden.

Evenepoel ziet het graag gebeuren. "Het wordt elke dag spektakel. Ik zal de koers goed moeten lezen. En misschien af en toe eens een risicootje durven nemen.”

Krititek

Die risico's heeft hij tijdens Parijs-Nice misschien een beetje te weinig genomen. Evenepoel greep naast de eindzege, terwijl hij duidelijk de beste man in koers was. Het leverde hem een hoop negatieve commentaren op. "Het was soms teleurstellend om te lezen en horen”, zucht Evenepoel.

“Ik geef altijd het beste van mezelf, net als mijn ploegmakkers. We hebben er alles aan gedaan om Parijs-Nice te winnen, maar bepaalde koerssituaties hebben er anders over beslist. Nu blijkt ook dat Jorgenson écht wel goed bezig is. Ik heb me er een paar dagen aan gestoord."

Vingegaard

Evenepoel ziet Vingegaard als grote topfavoriet, maar hij acht zichzelf niet helemaal kansloos. "Indrukwekkend, wat Jonas in O Gran Camiño en Tirreno klaargespeeld heeft, maar ook hij blijft vatbaar voor een mindere dag. Het is nog niet vaak gebeurd, maar het kan. Ik zal mijn koers dan ook niet op hem afstemmen. Ik strijd met open vizier.”

Mikel Landa

Evenepoel neemt zijn superknecht Mikel Landa mee naar het Baskenland. Soudal Quick-Step kon hem ook moeilijk thuis laten, want hij rijdt er voor eigen volk en zal ongetwijfeld luidkeels aangemoedigd worden door de wielergekke Basken.

De Baks verkeert overigens in bloedvorm. In de Ronde van Catalonië eindigde Landa tweede in het eindklassement (op ruime afstand van Pogacar weliswaar, maar wel voor een herboren Bernal, Vlasov en Mas). Mag hij ook zelf voor eindwinst gaan als de kans zich voordoet?

"Hij zal me zeker helpen, daar ben ik van overtuigd", zegt Evenepoel. "Wat niet betekent dat hij, áls hij de benen heeft en beter blijkt dan mij, niet zélf zijn ding mag doen. Want ook hij maakt gezien zijn huidige vormpeil kans op eindwinst. Zolang we maar overeenkomen en geen fouten maken.”

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024