Fraude of niet? Waarom heel wat renners van 1,89 meter plots 1 cm 'gegroeid' zijn

Het lijkt erop dat heel wat renners die net geen 190 centimeter groot zijn, liegen over hun lichaamslengte!

Milano Sanremo 2024

Seppe Odeyn deed een opmerkelijk vaststelling toen hij zich wilde inschrijven voor het provinciaal kampioenschap tijdrijden. De Belgisch duatleet en triatleet vertelde in de podcast De Jogclub dat er geen renners meer zijn van 1,89 meter. "Die vind je alleszins niet meer terug in de UCI-lijst."

Odeyn heeft een beetje overdreven, maar heeft zeker een punt. Op de lijst die online te raadplegen is, staan 57 renners van 1,89 meter en maar liefst 214 renners van 1,90 meter ingeschreven. Dat is bijna vier keer zoveel! In het WorldTour-peloton koersen 8 renners van 1,89 meter en 25 renners van 1,90 meter.

Nieuwe UCI-regel

Er bestaat een sterk vermoeden dat renners van 1,89 meter liegen over hun lichaamslengte en dat heeft alles te maken met een nieuwe UCI-regel die sinds 2023 van kracht is.

De Internationale Wielerunie deelt sinds vorig jaar renners op in drie categorieën: renners kleiner dan 1,80 meter horen in categorie 1, renners tussen de 1,80 en 1,89 meter zitten in categorie 2 en renners die groter zijn dan 1,90 meter horen in categorie 3.

Voor elke categorie gelden aparte regels wat betreft de geometrie van de tijdritfiets. Hoe hoger de categorie, hoe meer speelruimte je hebt. Grote renners (> 1,90 meter) hebben dus meer vrijheid wat betreft hun positie op de tijdritfiets en dat komt de aerodynamica en dus de wattages ten goede.

Geen controle

Wie de derde categorie (> 1,90 meter) net niet haalt, heeft er dus baat bij om zijn lichaamslengte naar boven af te ronden of er gewoon een centimeter bij te tellen. Dat is overigens vrij eenvoudig want het is de ploegarts die een renner opmeet.

De UCI-commissarissen staan voorlopig ook niet met een lintmeter aan de start om renners op te meten, maar daar zou binnenkort wel eens verandering kunnen in komen.

"Onze commissarissen behouden zich het recht voor om de atleten te meten met specifieke meetinstrumenten, om de naleving van de regels te garanderen en de integriteit van de sport hoog te houden", laat de UCI aan Het Nieuwsblad weten.

Laporte en Gesink gegroeid

Het verklaart waarom heel wat renners plots een centimeter 'gegroeid' zijn. Ook bij Visma - Lease a Bike kregen twee renners een verdachte groeischeut.

Op de website van de ploeg valt te lezen dat Robert Gesink en Christophe Laporte, beiden 1,89 meter in 2023, plots één (Laporte zelfs twee) centimeter groter dan vorig jaar. Wout van Aert is overigens al zijn hele leven 1,90 meter lang en Mathieu van der Poel heeft een lichaamslengte van 1,84 meter.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024