'Er gebeurde veel meer dan bier gooien': commissaris doet hallucinante getuigenis over wantoestanden op Kwaremont

De Vlaamse Ardennen lijken in het klassieke voorjaar steeds meer een trekpleister te worden voor 'wielerhooligans'.

De passage van Mathieu van der Poel op de Oude Kwaremont is zondag helemaal uit de hand gelopen. De wereldkampioen kreeg af te rekenen met veelvuldig boegeroep, middelvingers en hij kreeg zelfs een bierdouche over zich heen.

Een week eerder overkwam hem exact hetzelfde op diezelfde iconische helling in Kluisbergen. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de wantoestanden en probeert alle biergooiers te identificeren. Geen gemakkelijke klus, maar wie gepakt wordt mag zich straks gaan verantwoorden voor 'slagen en verwondingen'.

Op beelden die op sociale media circuleren zien we enkel wat Van der Poel op de Kwaremont overkwam. Volgens een UCI-commissaris, die liever anoniem wenst te blijven, was dat slechts het topje van de ijsberg. "Er gebeurde veel meer dan dat", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Steeds gortiger

"De laatste jaren wordt het steeds gortiger. En niet alleen op Kwaremont. Op elke helling staan idioten. Er is een foto waar twee jonge kinderen plus twee vrouwen voor de nadarhekken gekropen zijn om Van der Poel uit te jouwen. Echt waar, hoe laag kan je vallen."

De commissaris is al 20 jaar werkzaam tijdens de Ronde van Vlaanderen en zag een enorme evolutie bij de toeschouwers. En niet in de goede richting.

"Plots oversteken, over de hekken kruipen, op straat staan... Ook de ploegleiders worden steeds gekker. Elke vergadering mekkeren over de veiligheid maar zelf onveilige situaties veroorzaken. En zagen over elke beslissing. De ploegleiders mogen ook kalmer worden.”

Biergooien in open raam

Volgens de getuige wordt op elke helling wel iemand getrakteerd op een bierdouche. "Over de Oude Kwaremont rijden met open ramen moet je zeker eens doen." (lacht) "Het is een sport om bier te gooien in een open raam. Als je op de moto zit krijg je ook van alles over je heen."

Renners die wat achterop raakten, hadden zelfs geen vrije doorgang meer op de hellingen. "De eerste zijn voorbij en men denkt dat de koers voorbij is. Alaphilippe zat stijf van de kou op zijn fiets, hij rilde. Wat kreeg die allemaal naar zijn hoofd geslingerd... Prutser was nog het minst erge."

Achtergrond
  • Beeld: Twitter Jacco Vlijm