Mathieu van der Poel mogen we gerust een halve Belg noemen. Hij groeide op in Kapellen, in de Belgische provincie Antwerpen. Vandaag woont hij iets verderop in 's-Gravenwezel. De regerende wereldkampioen ging ook in België naar school.
De lagere school doorliep hij in Vrije Basisschool Sint-Jozef in Heide, de middelbare school in het Sint-Jozefinstituut in Essen. Het Nieuwsblad ging langs in die twee scholen om met de leerkrachten te praten over de schooljaren van het fenomeen.
Deugniet
Zijn lagere schooldirecteur herinnert Van der Poel als 'een deugniet'. "Maar wel een plezante deugniet. Mathieu wist wanneer hij te ver was gegaan. En het was zo’n koddig ventje. Je kon eigenlijk nooit écht kwaad op hem zijn.”
Zijn schoolresultaten leden niet onder dat speelse karakter. "Hij was altijd bij de betere leerlingen van de klas. Maar ik had niet de indruk dat hij daar hard voor moest werken. Mathieu was gewoon een verstandige jongen."
Kleuterjuf Els zag al in de kleuterklas dat Van der Poel een acrobaat op de fiets was. "Ik zie hem als 3-jarige nog naast zijn fietsje lopen en er als een volleerd crosser weer op springen. Zonder vaart te minderen. Dat had ik nog nooit gezien. Ik heb het nadien ook nooit meer meegemaakt."
"Zijn stuurmanskunsten waren fenomenaal", bevestigt zijn schooldirecteur. "Hij slalomde tussen de ouders door tot aan de poort. En vader Adrie er maar achter crossen. Die vertrouwde dat voor geen haar."
Klas op stelten
Op naar de middelbare school. Van der Poel koos voor Economie-Wiskunde en switchte in het vijfde middelbaar naar Economie-Moderne Talen. Een bewuste keuze, want Van der Poel is tweetalig opgevoed (moeder Corinne is Française).
"Mathieu was een uitbundige leerling, een gangmaker”, zegt een voormalige klasgenoot. “Maar hij was wel altijd beleefd. Ik kan me niet herinneren dat er ooit een leerkracht op hem heeft geroepen."
Zijn leerkracht wiskunde en leerkracht Engels bevestigen dat. "Mathieu kon de klas op stelten zetten, maar wist perfect wanneer hij te ver was gegaan. Het was een speelse jongen mét manieren."
Chrysostomos
Op YouTube is een hilarisch filmpje terug te vinden waarin dat speelse karakter geïllustreerd wordt. In zijn regenboogtrui imiteerde Van der Poel zijn wiskundeleerkracht, ter ere van Chrysostomos (het feest voor de laatste honderd dagen in de middelbare school).
"Ik moet er nog altijd smakelijk om lachen", zegt zijn wiskundeleerkracht, die in het filmpje geïmiteerd wordt. "Dat is Mathieu ten voeten uit. Hij had een groot gevoel voor humor."
Fijne jongen
Ondertussen is Van der Poel van speelse leerling uitgegroeid naar iemand die de geschiedenisboeken zal ingaan als wielericoon, één van allergrootsten van zijn generatie. En toch is hij ondanks alle successen en zijn status, dezelfde jongen gebleven.
"Ik ben hem eens tegengekomen in de wachtkamer van de kinesist", zegt zijn voormalige leerkracht Engels. "Hij vroeg oprecht hoe het met me ging. Enkele dagen voordien had hij nog de Amstel Gold Race gewonnen. Maar in die wachtkamer was hij gewoon de Mathieu die ik kende vanop de speelplaats. Mondig, spontaan, beleefd. Een fijne jongen.”
- Photo: YouTube/Pieter S.