Quinten Hermans wint massasprint na heuvelachtige derde rit in Ronde van het Baskenland

Quinten Hermans mag na twee jaar eindelijk nog eens juichen. Hij klopte Edoardo Zambanini en Alex Aranburu.

Itzulia Basque Country - stage 3

Vandaag mochten de klimmers voor het eerst aan de bak in het heuvelachtige Baskenland. De derde etappe is 190 kilometer lang en voerde de renners over zes beklimmingen van tweede en derde categorie. De Laatste 20 kilometer liep over vlakke wegen.

Na heel wat mislukte pogingen, lukte het Alan Jousseaume, Eric Antonio Fagundez (Burgos-BH) en Tom Paquot om wel om weg te glippen uit het peloton. James Fouché maakte later de oversteek. Op 47 kilometer van de finish was het avontuur van de vroege vluchters al voorbij.

Val Roglic

Tien kilometer later ging klassementsleider Primoz Roglic tegen het asfalt. De Sloveen kon gelukkig (met een gescheurde broek) zijn weg verder zetten, maar moest wel een tijdje achtervolgen om weer de aansluiting met het peloton te maken.

De eerste vijf beklimmingen hebben geen spektakel opgeleverd en ook op de laatste klim van de dag hadden de favorieten weinig zin om elkaar te bestoken.

Louis Meintjens, die in het begin van de etappe ook erg bedrijvig was, trok als enige ten aanval. De Zuid-Afrikaan sprokkelde de volle buit op de top en mag morgen in de bergtrui fietsen. Hij liet zich in de afdaling weer inlopen.

Sprinten

Evenepoel won de tussensprint, voor Jonas Vingegaard en Isaac del Torro, en dat leverde hem 3 boniseconden op. Vervolgens probeerden Nelson Oliveira, Marc Soler en Ion Izagirre met een late aanval een massasprint te ontlopen.

De drie werden weer tot de orde geroepen, waarna een omvangrijk peloton zich opmaakte om te sprinten. Op anderhalve kilometer van de streep ging een hoop renner, onder meer Juan Ayuso, tegen de grond.

Quinten Hermans mocht uiteindelijk juichen op de licht oplopende finish. De 28-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck klopte Edoardo Zambanini en Alex Aranburu. Het is zijn derde profzege en zijn allereerste zege in de WorldTour. Het was bovendien al bijna twee jaar geleden dat Hermans nog eens het zegegebaar mocht maken.

De schade bij de gevallen Roglic en Ayuso lijkt op het eerste zicht mee te vallen. Roglic blijft ook leider. Het parkoers van de vierde etappe is bijna een kopie van de etappe van vandaag.

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2024