Lefevere over vrouwonvriendelijke uitspraken: 'In een column geldt dichterlijke vrijheid'

Patrick Lefevere is een man met een uitgesproken mening en dat kan hem binnenkort wel eens duur komen te staan.

UAE Tour 2024 - stage 2 ITT

De Internationale Wielerunie UCI heeft Patrick Lefevere onlangs op de vingers getikt. De 69-jarige CEO van Soudal Quick-Step zou enkele vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan hebben (het is niet duidelijk welke) en daar konden ze op het hoofdkantoor in Aigle niet om lachen.

De ethische commissie van de UCI eist dat Lefevere zijn excuses aanbiedt. Doet hij dat niet, dan hangt hem een monsterboete van 21.000 euro boven het hoofd. Die excuses blijven voorlopig uit. "We zijn er mee bezig, maar ik heb nog even tijd" zegt Lefevere in een interview met Het Laatste Nieuws.

Dichterlijke vrijheid

"Ofwel betaal ik die 21.000 euro en moet ik misschien aan crowdfunding doen ofwel excuseer ik mij. Ik heb mij al twee keer geëxcuseerd in mijn column, maar dat is schijnbaar nog niet genoeg."

Lefevere geeft toe dat een paar van zijn uitspraken 'achteraf bekeken' niet zo slim zijn. "Maar de meeste uitspraken stonden in een column. In een column geldt dichterlijke vrijheid, maar blijkbaar is dat van oude tijden. Mocht mij iemand uitschelden of negatief over mij schrijven in een column, ik zou er nooit op reageren.”

Koppenberg

Veiligheid in het peloton is op dit moment een hot item. Iemand als Lefevere moet daar ongetwijfeld ook een mening over hebben. Over de chicane voor het Bos van Wallers wil de grote baas van The Wolfpack zich echter nog niet uitspreken. Dat zelfs de iconische Koppenberg onder druk staat, vindt hij dan weer niet kunnen.

"Misschien moeten we dan alleen maar kermiskoersen gaan rijden. Zo’n hellingen geven net peper en zout aan de koers. Toen ik nog coureur was, heb ik zelfs de grote Eddy Merckx te voet zien gaan op de Koppenberg.”

Achtergrond
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2024