Fabian Cancellara: 'Chicane is als een bocht op 50 meter van de finish in een massasprint'

Ervaringsdeskundige Fabian Cancellara vreest dat de gewijzigde aanloop naar het Bos van Wallers het probleem alleen maar verplaatst.

Training Paris Roubaix  2024

De favorieten zijn dit jaar een keer niet het gespreksonderwerp in aanloop naar Parijs-Roubaix. Veel spanning wordt er immers niet verwacht, want Wout van Aert ligt in de lappenmand en Mads Pedersen is niet 100% fit na zijn val. Mathieu van der Poel is torenhoog favoriet.

Het gespreksonderwerp is de omstreden chicane, vlak voor het Bos van Wallers. Die gevreesde kasseistrook is al jaren voer voor discussie omdat renners aan een gigantisch hoge snelheid de kasseistrook induiken en dat zorgt elk jaar opnieuw voor lelijke valpartijen.

Organisator ASO en rennersvakbond CPA hebben daar nu iets op gevonden. Via een 'chicane', een smal en bochtig stukje afgezet met dranghekken, hopen ze de snelheid waarmee renners de kasseien opvlammen te verlagen. Die aanpassing stuit echter op hevig verzet.

Verdeelde meningen

Veel renners vrezen namelijk dat die chicane het probleem niet oplost of het veiligheidsprobleem alleen maar erger maakt. Mathieu van der Poel vroeg zich zelfs af of die chicane een grap was. Anderen zijn dan weer voorstander. Richard Plugge kon de reactie van de wereldkampioen bijvoorbeeld niet smaken.

Ervaringsdeskunde Fabian Cancellara, die Parijs-Roubaix drie keer op zijn erelijst heeft staan, heeft zijn bedenkingen. "Als het droog ligt, vlamt een groot peloton aan 70 km/h het bos van Wallers op" zegt de Zwitser in zijn column in Cyclingnews.

"Het is totale chaos. Het is dan ook begrijpelijk dat ASO iets wil doen om de snelheid eruit te halen. Ik ben ook voorstander van het idee om het peloton te vertragen, maar de grote vraag is of die chicane de oplossing is."

Renners gaan all-in

"Het lijkt erop dat die chicane het probleem alleen maar erger maakt. Het is alvast geen oplossing voor het probleem. Je verplaatst het probleem gewoon. Als je remt in die chicane dan verlies je posities, dus renners gaan all-in gaan en dat creëert nog meer chaos. Vergelijk het met een bocht op 50 meter van de finish in een massasprint."

"Ik weet niet of het mogelijk is, maar misschien moeten ze in de toekomst het peloton door een dorp in de buurt sturen, waar ze een paar bochten kunnen maken. Op die manier dwing je het peloton om snelheid te minderen in aanloop naar het Bos van Wallers."

Alicante

Verder is ook Cancellara ervan overtuigd dat er zondag weinig te beginnen is tegen Mathieu van der Poel. "Het is slim dat hij een paar dagen naar het zonnige Spanje geweest is. Hij kan daar beter trainen, herstellen en wat tot rust komen."

Cancellara deed hetzelfde toen hij in 2013 de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won. "Het was een heel koude lente dus ik besliste last minute om samen met mijn coach en verzorger naar Alicante te vliegen. Ik kon in dat mooie weer mijn geplande trainingen afwerken, terwijl de andere renners in slecht weer moesten trainen."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2024