Van der Poel over zijn successen, Spanje en Luik: 'Speelvogel zit nog altijd in mij hoor'

De wereldkampioen gaat proberen Luik-Bastenaken-Luik te winnen, maar met de 'strive for five' is hij niet bezig.

Milano Sanremo 2024

Het leek haast onmogelijk, maar Mathieu van der Poel is goed op weg om zijn droomseizoen van vorig jaar te evenaren. Zondag won hij voor de tweede keer Parijs-Roubaix. Een week geleden won hij zijn derde Ronde van Vlaanderen, een record.

En zo begint het palmares van het fenomeen aardig aan te dikken. Naast Parijs-Roubaix (2x) en de Ronde van Vlaanderen (3x) staan op zijn indrukwekkende erelijst ook al een wereldtitel, Milaan-San Remo, een Touretappe + gele trui, de Amstel Gold Race en Strade Bianche. Zijn teller staat voorlopig op 49.

Sporza ging de wereldkampioen na zijn epische solozege in Roubaix opzoeken en vroeg hem naar een verklaring voor zijn successen van de voorbije jaren. Van der Poel gaf er twee. "Ik heb het al een paar keer aangehaald. Vooral die rugproblemen die opgelost zijn en me niet meer tegenhouden op training", antwoordde hij.

Spanje

Ook zijn verhuis naar Spanje (Van der Poel brengt zijn winters door in de streek rond Calpe en keert ook in het seizoen af en toe terug), noemt hij als verklaring voor zijn succes. "Ik kan er veel meer m'n ding doen en heb er veel mee plezier in het fietsen dan hier in het slechte weer."

"Voor sommigen kan een verhuis naar Spanje werken, voor anderen niet. Ik heb mij ding daar wel gevonden. Ik heb vorige week met Greg (Van Avermaet) nog een rondje gedaan. Dat is gewoon leuk, je vindt daar altijd iemand om mee te fietsen. Ik heb bij mij thuis (in Schilde) nog heel weinig renners om mee te fietsten en ik train absoluut niet graag alleen. Ik heb wat gezelschap nodig en dat vind ik daar (in Spanje).

Karl Vannieuwkerke vroeg zich af of de speelvogel in Mathieu nu professional is geworden. "Of dat het verschil maakt? Er zit nog steeds wat speelvogel in mij, hoor."

Amstel & Luik

Vorig jaar zette Van der Poel na Roubaix een punt achter zijn voorjaar. Dit seizoen wil hij stunten. Van der Poel neemt ook deel aan de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Tadej Pogacar verslaan in de Ardennen wordt geen gemakkelijke klus, maar als het hem lukt heeft hij vier van de vijf monumenten binnen.

"Normaal gezien rijd ik Amstel en Luik. Het is al een fenomenaal voorjaar geweest voor mezelf, maar ook voor de ploeg. Maar die staan wel op de planning. Dat is natuurlijk tegen specialisten op dat gebied, maar ik wil het graag proberen."

Strive for five

Dan rest enkel nog de Ronde van Lombardije. Als Van der Poel de koers van de vallende bladeren wint, gaat hij de geschiedenisboeken in als vierde renner die alle vijf de monumenten wist te winnen. Voorlopig slaagden enkel Eddy Merckx, Rik Van Looy en Roger De Vlaeminck daar in.

"Ik ben daar zelf niet echt mee bezig. Ik overstijg nu al mijn verwachtingen. Ik had nooit gedacht dat ik dit allemal zou kunnen winnen. Ik geniet daar wel van. Ik probeer altijd realistisch te blijven. Ik weet dat het heel moeilijk zal zijn, maar wie weet. De koers moet altijd gereden worden."

Achtergrond
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2024