Politie identificeert man die met bier naar Van der Poel gooide, ook 'petjesgooier' wordt opgespoord

De Belgische politie neemt het onderzoek naar de wantoestanden op de Oude Kwaremont wel degelijk serieus.

Zondag was het weer zover. Tijdens Parijs-Roubaix werd Mathieu van der Poel voor de zoveelste keer het slachtoffer van Vlaamse 'supporters' die zich niet wisten te gedragen. Hij werd weer getrakteerd op een bierdouche, maar wat zich op 42 kilometer van de streep afspeelde, is pas echt hallucinant.

Een vrouw kon het blijkbaar zo moeilijk verkroppen dat de wereldkampioen alleen op kop reed, dat ze probeerde hem ten val te brengen door een petje richting zijn wiel te gooien. Ze slaagde gelukkig niet in haar opzet, maar als dat petje zijn wiel had geblokkeerd, had Van der Poel wel eens Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel kunnen vervoegen in de ziekenboeg.

Het is zeker niet de eerste keer dat Van der Poel dit voorjaar het mikpunt is van 'wielerhooligans'. Tijdens elke koers dit hij dit voorjaar al won (E3, Ronde en Roubaix) werd hij bekogeld met bier en getrakteerd op boegeroep en middelvingers. Dat was ook afgelopen winter in de cross het geval.

Onderzoek

Bij de organisatoren en de politie is de maat vol. De Belgische politie is naar aanleiding van de wantoestanden op de Oude Kwaremont een onderzoek gestart. Ze willen alle biergooiers identificeren en veroordeeld zien, maar die identificatie is allesbehalve een gemakkelijke klus.

Gelukkig zijn er wel wat beelden van die hallucinante taferelen terug te vinden. Een week na de Ronde is de politie er alvast in geslaagd om één biergooier te identificeren. "Naar aanleiding van de biergooiers van vorige week op de Oude Kwaremont is één iemand al duidelijk in beeld", zegt de korpschef van de Politiezone Vlaamse Ardennen.

Slagen en verwondingen

"Hij is nog niet verhoord, maar hij mag een uitnodiging verwachten. Al zijn er ook voor de opsporingen twee kampen. Mensen die vinden dat we gelijk hebben om die biergooiers op te sporen, en anderen die zich openlijk afvragen of we niks beters te doen hebben." De pv zal overigens de hoogste kwalificatie krijgen: slagen en verwondingen.

"Maar het incident van zondag tijdens Parijs-Roubaix toont duidelijk aan dat we actie moeten ondernemen. Dat gedrag moet stoppen voor het van kwaad naar erger gaat. Waar gaat het eindigen? We moeten grenzen stellen aan dat gedrag."

Petje

Ook het incident met het petje tijdens Parijs-Roubaix zal een staartje krijgen. Adam Hansen, voorzitter van rennersvakbond CPA, laat weten dat er acties zullen ondernomen worden tegen de dader(s). De Franse tak (UNCP) van de CPA zal een klacht indienen bij de Franse autoriteiten.

"We zullen de persoon in kwestie zeker vinden" zegt Hansen aan GCN. "De toeschouwer stond aan de kant van de tandwielen, en als dat petje tussen de schijfremmen klem was komen te zitten, kon het voorwiel blokkeren. Dat had er lelijk aan toe kunnen gaan."

Allez opi-omi

De CPA en de UNCP hebben overigens al eens succesvol de handen in elkaar geslagen. In 2021 hebben ze de vrouw voor de rechter gesleept die met het beruchte 'Allez opi-omi' bordje het halve peloton in de Tour ten val bracht. "We wonnen die zaak." De vrouw kwam er vanaf met 1200 euro boete.