Sven Nys ziet wielrennen steeds gevaarlijker worden: 'Elke dag dat Thibau op de weg rijd, zit ik te bidden en te beven'

Na het tragische dodelijke ongeval van André Drege reageert Sven Nys vanuit de Tour. Als papa van Thibau is hij bang. Het is gevaarlijker dan vroeger. 

Achtergrond André van den Ende

Gisteren werd de wielerwereld iets meer dan een jaar van het dodelijke ongeval van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland opnieuw opgeschrikt door een val met dodelijke afloop. De Noor André Drege viel in de Ronde van Oostenrijk in de afdaling van de Grossglockner. Sven Nys ziet het als analist maar vooral als papa met lede ogen aan.

Steeds gevaarlijker volgens Nys

In de dagelijkse Sporza-podcast die hij samen met Christophe Vandegoor - samen doen ze voor de Vlaamse radio verslag van de Tour - opneemt bespreekt hij de tragische dood van Drege. Hij moet helaas constateren dat het waarschijnlijk niet de laatste profwielrenner is die tijdens het uitoefenen van zijn beroep om het leven zal komen.

Het is hard om te zeggen, maar ik denk niet dat we het ooit kunnen uitsluiten. Wielrennen is misschien de gevaarlijkste sport die er is. De snelheid is omhoog gegaan, het materiaal is steeds lichter geworden...", sombert Nys.

Volgens Nys is er al het een ander gebeurt op het gebied van veiligheid. "We komen al van heel ver en hebben al veel inspanningen geleverd, met signalisatie bijvoorbeeld. Maar ik vrees dat we niet alles kunnen uitsluiten. Renners rijden op de openbare weg, je kunt altijd een bocht verkeerd inschatten."

Moeilijk om naar te kijken als papa

Juist als vader van een WorldTour-prof op de weg heeft hij er bijna dagelijks mee te maken. "Als ouder zit ik elke dag dat Thibau een wedstrijd op de weg rijdt te bidden en te beven. Ik hoop voortdurend dat hem niets overkomt. Dat heb ik bijvoorbeeld niet als hij in het veld rijdt."

Hij praat ook met zijn zoon over mogelijke innovaties om de sport veiliger te maken, bijvoorbeeld he gebruik van airbags.

"Dat zou zeker zinnig zijn, maar ik heb er nog geen goed model van gezien voor profrenners. Je moet toch iets hebben waarmee je onder je wielershirt nog kunt ademen en waarbij je niet het gevoel hebt dat je ontploft als je hartslag 190 is. Ze zullen dat zeker ooit ontwikkelen en op termijn misschien zelfs verplichten, zoals ooit de helm."

Bekijk het originele bericht