📸 Dit waren de wattages van Mathieu van der Poel in zijn winnende lead-out voor Jasper Philipsen
Eindelijk was het gisteren raak voor Philipsen en dat was voor een groot deel te danken aan een sterke Van der Poel. Deze wattages waren daar voor nodig.
Het was nog niet de Tour de France van Alpecin-Deceuninck. Mathieu van der Poel zat in de gravelrit, zoals hij het zelf verklaarde achteraf, wat gevangen in het koersverloop en beschikte ook nog niet over zijn allerbeste benen. Sprintspeerpunt Jasper Philipsen kende een paar lastige eerste sprints, waarin hij niet alleen niet won, maar ook steeds het middelpunt van discussie was.
Lead-out uit het boekje
De lead-outs van de ploeg waren ook niet altijd op orde in die eerste sprints. Gisteren kon MVDP Jasper Philipsen wél aan zijn eerste etappeoverwinning helpen met een lead-out uit het boekje.
In een lange kopbeurt trok hij het peloton op een lint. Hij koos zelf zijn moment om aan te gaan vanuit het wiel van Christophe Laporte en niemand van de andere lead-outs kon daarna nog over hem hen komen.
Een paar honderd meter voor de finish gaf Van der Poel af en zag hij uitbollend Jasper Philipsen zijn handen de in de lucht steken op de meet. De lead-out uit het boekje had z'n vruchten afgeworpen.
Maar hoe ziet zo'n lead-out uit het boekje er nu uit in cijfertjes? Nou, cijfertjes betekent in wielrennen wattages en die zijn af te lezen van Van der Poels fietscomputertje, in zijn geval die van Wahoo.
Hij gaf AD-journalist Daan Hakkenberg een kijkje op het apparaatje waarbij hij het die toestond er even een fotootje van te maken. Hakkenberg zette dat vervolgens op Twitter.
Er zijn drie waardes af te lezen van het apparaatje. Die eerste twee zijn de piekwaardes van Van der Poel, die over drie en vijf seconden. Daarin tikt hij de 1500 watt net niet aan. De derde waarde is een wat langere waarde; 20 seconden reed hij meer dan 1000 watt. Thijs Zonneveld was alvast onder de indruk...
De foto van Van der Poels Wahoo
Vandaag zal Van der Poel die piekwaardes waarschijnlijk niet halen, want er staat een totaal andere etappe op het programma dan gisteren. Het begint nog vlak, maar in de laatste 45 kilometer is het klimmen geblazen. Dan staan er in het Centraal massief maar liefst vier klimmen op het programma, waarvan er drie, waaronder de bekende Puy Mary, supersteile stukken kennen.
- Cor Vos