Evenepoel glundert: 'Derde in de Tour, twee gouden olympische medailles... seizoen geslaagd'

Remco Evenepoel reageert bij Eurosport en Sporza op zijn tweede gouden medaille op de Olympische Spelen. 

Achtergrond Leon Janssen

Nadat hij vorige week zaterdag goud won op de olympische tijdrit, was Remco Evenepoel ook de beste in de wegwedstrijd. De Belg kroonde zich tot olympisch wielerkoning door de eerste wielrenner ooit te zijn met twee keer goud op de Spelen.

"Eerlijk gezegd ben ik een beetje ziek van de inspanning", was bij Eurosport zijn eerste reactie op zijn gouden race. "Het was een zware dag, maar ik ben trots. Ik win als eerste de dubbel, dat is geschiedenis."

'Raar wedstrijdverloop'

Evenepoel viel op 72 kilometer van de aankomst al voor de eerste keer aan. "De koers moest hardgemaakt worden en ik voelde me oké", zei hij daarover voor de camera van Sporza.

"Ik zei tegen Tiesj (Benoot, red.) van: kom, we gaan eens versnellen en we zien wel wat er gebeurt. Het was namelijk een raar wedstrijdverloop met dit kleine pak. Het was misschien wat overmoedig, maar achteraf mag ik niet klagen", lachte Evenepoel.

Aanval Van der Poel niet gezien

Evenepoel heeft de aanval van Mathieu van der Poel op de eerste beklimming van de Montmartre volledig gemist. "Want ik was aan het sukkelen met mijn voorrem", aldus de nummer drie van de voorbije Tour de France. "Ik moest dus naar de auto."

Toch maakte Evenepoel zich geen zorgen na de aanval van de Nederlandse topfavoriet. "Ik zag van achteren dat ze niet ver weg waren gereden", blikt hij terug. "Pedersen was ook mee en die heeft toen de jump gemaakt. Daar heb ik van geprofiteerd."

'Goede situatie'

Nadat de groep Van der Poel, met daarbij ook Wout van Aert, werd ingelopen, vloog Evenepoel ervandoor. "Dat was mijn eerste serieuze troef", gaf de renner van Soudal Quick-Step aan. "Dat was mijn plek om vol aan te gaan."

"Ik zag meteen dat ik een serieus gat had en dat er niet direct een reactie was in de groep met Wout, Mathieu en al die anderen. Ik zat snel in een goede groep met sterke mannen en had Wout en Jasper (Stuyven, red.) ahcter mij. Dus ik had meteen een goede situatie."

Evenepoel bleef doordenderen en loste de ene na de andere medevluchter. Uiteindelijk was de Fransman Valentin Madouas de enige die de Belg kon volgen, al was dat niet voor lang. "Toen ik zijn gezicht zag, wist ik genoeg", zei Evenepoel. "Na de kasseien moest het nog even omhoog en daar heb ik hem de doodsteek gegeven. Daar was mijn moment aangebroken."

Lekke band

Terwijl de gouden medaille eigenlijk al zeker was, leek materiaalpech alsnog roet in het eten te gooien. Evenepoel reed lek en was voor even in paniek, al viel de schade achteraf reuze mee. "Gelukkig had ik de auto achter mij", zei hij.

"Ik was nerveus omdat ik borden zag met maar 35 seconden voorsprong, terwijl ik eigenlijk 1 minuut 20 had. Dus dat was niet duidelijk. Pas bij de laatste bocht zag ik borden dat ik meer dan een minuut had."

De lekke band deerde Evenepoel niet, waarna hij op magistrale wijze zijn tweede gouden medaille op de Spelen van Parijs won. Nadat de Sporza-reporter hem vroeg 'Wat nu?' antwoordde Evenepoel lachend: "We zien wel, niet slapen waarschijnlijk."

Aan vooruitblikken op de rest van het seizoen had de gouden medaillewinnaar geen behoefte. "Momenteel ga ik even genieten van afgelopen maand. Derde in de Tour, twee olympische gouden medailles... mijn seizoen is geslaagd."

Bekijk het originele bericht