Bijzonder weinig sprinters in de Vuelta! Dit zijn de enige rappe mannen van naam

Weinig sprinters in de Vuelta dit jaar. We geven je een overzicht van alle sprinters van naam en van de rapste renner van iedere ploeg. 

Groves sprinters Vuelta

Dat de Vuelta de minst-geliefde grote ronde onder sprinters is, is geen geheim. Er kiezen steeds minder rappe mannen voor de Ronde van Spanje. De tijden van Alessandro Petacchi - de Italiaanse topspurter die in totaal 20 (!) massasprints won in de Ronde van Spanje - lijken daarmee voorbij.

Maar het deelnemersveld qua sprinters is dit jaar wel heel erg mager. Niet geheel onlogisch, gezien de overvloed aan heuvel- en bergetappes in de drieweekse. Er zijn dan ook maar een paar kansen voor sprinters. Slechts vier ritten lijken op maat voor de heren sprinters (etappes 2, 3, 5 en 17).

Met moeite kunnen we daarom slechts een vijftal sprinters van naam opstellen. Dat doen we dan ook, hierbeneden. Ook geven we je een overzicht van de rapste mannen per ploeg, inclusief hun beste seizoensresultaat:

Sprinters van naam

De meest uit het oog springende naam qua sprinters is natuurlijk die van Wout van Aert. De Belg van Visma - Lease a Bike gaat in de Ronde van Spanje op jacht naar etappezeges en ziet minstens vijf kansen voor zichzelf: waaronder dus de vier sprintritten. Van Aert won dit jaar al een massasprint in de Ronde van Algarve en werd twee keer tweede in de Tour.

De grootste concurrentie voor Van Aert komt - in de massasprints - van Kaden Groves. Vorig jaar was hij namelijk veruit de beste sprinter in de Ronde van Spanje. De Australiër won drie etappes en nam de groene trui mee Down Under. Ook in 2022 won hij al een massasprint in de Vuelta. In de Giro van dit jaar sprintte Groves viermaal naar een podiumplek, maar winnen deed hij niet.

Van alle sprinters in de Vuelta is Pavel Bittner misschien wel de meest interessante naam om te volgen. De jonge Tsjech van dsm-firmenich PostNL geldt namelijk als een groot talent en won vlak voor de Spaanse rittenkoers al twee massasprints in de Ronde van Burgos.

Ook de verrichtingen van Corbin Strong (Israel-Premier Tech) worden nauwlettend in de gaten gehouden. De Nieuw-Zeelander maakt al een tijdlang indruk als sterke sprinter op lastige aankomsten - hoe kan het ook anders met zo'n naam. Zo won hij dit jaar al een oplopende sprint in de Ronde van Wallonië.

Over 'heuvelsprinters' gesproken, ook Bryan Coquard doet mee aan de Ronde van Spanje. De Fransman van Cofidis is ook een sprinter die behoorlijk kan klimmen en daarmee een typische Vuelta-sprinter is. Coquard was dit jaar ook al aardig op dreef. In de Ronde van Zwitserland won hij een massasprint na een heuvelachtige rit, waarna hij in de Tour vier keer top tien sprintte.

Sprinters per ploeg

🇧🇪 Alpecin - Deceuninck
Kaden Groves (4 keer podium Giro)

🇫🇷 Arkéa - B&B Hotels
Geen sprinter

🇰🇿 Astana Qazaqstan Team
Ide Schelling (6e in openingsrit Ronde v. Burgos)

🇧🇭 Bahrain - Victorious
Geen sprinter

🇫🇷 Cofidis
Bryan Coquard (1e in rit 2 Ronde v. Zwitserland)

🇫🇷 Decathlon AG2R La Mondiale
Sander De Pestel (5e in slotrit Ronde van België)

🇺🇸 EF Education - EasyPost
Owain Doull (5e openingsrit Dauphiné)

🇪🇸 Equipo Kern Pharma
Pau Miquel (4e in rit 2 Ronde v. Baskenland)

🇪🇸 Euskaltel - Euskadi
Jon Aberasturi (3e in rit 2 Ronde v. Hongarije)

🇫🇷 Groupama - FDJ
Rémy Rochas (4e plek heuvelsprint Ronde v. Burgos)

🇬🇧 INEOS Grenadiers
Kim Heiduk (6e plek openingsrit Ronde v. Algarve)

🇧🇪 Intermarché - Wanty
Arne Marit (2e plek rit 4 Ronde v. Catalonië)

🇮🇱 Israel - Premier Tech
Corbin Strong (ritwinst Ronde v. Wallonië)

🇧🇪 Lotto Dstny
Arjen Livyns (6e plek rit 4 Sibiu Tour)

🇺🇸 Lidl - Trek
Geen sprinter

🇪🇸 Movistar Team
Carlos Canal (6e in Classica Comunitat Valenciana)

🇩🇪 Red Bull-BORA-hansgrohe
Geen sprinter

🇧🇪 Soudal Quick-Step
n.n.b.

🇳🇱 Team dsm-firmenich PostNL
Pavel Bittner (2 keer ritwinst Ronde v. Burgos)

🇦🇺 Team Jayco AlUla
Geen sprinter

🇦🇪 UAE Team Emirates
Geen sprinter

🇳🇱 Visma | Lease a Bike
Wout van Aertg (ritwinst Ronde v. Algarve)

De ronde van Spanje start zaterdag 17 augustus in Lissabon (Portugal) en eindigt op zondag 8 september in Madrid. Bekijk hier de volledige deelnemerslijst.