Renewi Tour | Waarom gaat 'de Ronde van de Lage Landen' bijna niet meer door Nederland?

KNWU-directeur Maurice Leeser en koersdirecteur Jan Nys spreken zich uit over het minimale Nederlandse aandeel in de Renewi Tour van dit jaar. 

Achtergrond Leon Janssen

In 2021 ging de Renewi Tour nog door het leven als de Benelux Tour. Destijds deed het haar naam nog eer aan, want met een etappe in Friesland en een tijdrit in Lelystad was Nederland goed vertegenwoordigd in het rittenschema.

Start in Oostburg

Dat in tegenselling tot dit jaar, waar de start in het Zeeuwse Oostburg op zaterdag de enige Nederlandse inbreng is. Van de 745,7 kilometer in totaal wordt niet meer dan 45 kilometer afgelegd in Nederland, waarmee het aandeel van ons land dus zeer summier is.

Het kan erger, want vorig jaar legden de renners een kleine 14 kilometer af in ons land. Echter, dat was een tijdrit en een rit tegen de klok is veel meer bepalend voor het verloop van een rittenkoers dan een etappestart. Dat verschil in kilometers is dus relatief.

Maar wat is nu de reden dat de Renewi Tour tegenwoordig zo weinig in Nederland is? Het AD sprak erover met KWNU-directeur Maurice Leeser en koersdirecteur Jan Nys.

'Bedreigde diersoort'

De directeur van de nationale wielerbond ziet met lede ogen aan dat het organiseren van koersen in ons land steeds moeilijk wordt. "Wielerwedstrijden lijken een beetje een bedreigde diersoort te worden in Nederland", zeg Maurice Leeser, die dat wijt aan onder meer regeldruk, stikstofregels en geldgebrek.

Maar de belangrijkste reden ligt volgens Leeser elders. "Politie heeft te weinig capaciteit om wedstrijden te begeleiden", zegt hij. "Er zijn simpelweg te weinig beschikbare motoragenten."

Ondanks dat, is Nederland wel koploper in het organiseren van starts van grote rondes. "Ik stond bij de Tour de France Femmes langs de kant en het publiek stond er rijendik", gaat Leeser verder, in de wetenschap dat de binnenlandse wielerkalender steeds verder leegloopt. "Dan is het wel schrijnend om te zien dat zoveel mensen genieten, maar het ondertussen lastig is om een wedstrijd in Nederland te organiseren."

In de afgelopen jaren verdwenen al tientallen wedstrijden van de kalender, waaronder de Slag om Norg en de Dorpenomloop Drenthe. "De grote ronden en de Amstel Gold Race kunnen doorgaan, maar juist de wedstrijden daaronder, die minder groot zijn, hebben het lastig", zei de KNWU-directeur daarover.

Golazo

Ook organisator Golazo kent de problemen in ons land. "Het klopt dat het organiseren van een wielerwedstrijd in Nederland moeilijker is dan in België", geeft koersdirecteur Jan Nys aan, die ook een andere oorzaak aangeeft.

Sinds de coronapandemie heeft 'De Ronde van de Lage Landen' zelf namelijk ook een transformatie ondergaan. De Renewi Tour terug van zeven naar vijf etappes, waardoor er sowieso minder ruimte is in het rittenschema.

Golazo gaf daarbij de voorkeur aan start- en finishplaatsen waar al contracten mee waren afgesloten. Zoals ook de Zeeuwse gemeente Sluis, waar Oostburg onder valt. De kans is daarmee groet dat Nederland ook volgend jaar verzekerd is van een aandeel in de Renewi Tour, al ziet Nys het aandeel heft liefst nóg groter.

"Voor de komende jaren zijn we in gesprek met andere Nederlandse gemeenten", gaf de koersdirecteur aan. "Om vanaf 2025 of 2026 een meer gezonde mix te krijgen van zowel twee of drie dagen in Nederland als in België."

Bekijk het originele bericht