Loodzware Muur-etappe, Mathieu van der Poel en heel veel sprinters: Dit kun je verwachten van de Renewi Tour 2024

Vanaf woensdag 28 augustus tot en met zondag 1 september wordt de Renewi Tour verreden. Een overzicht van wat je mag verwachten. 

Van der Poel Renewi Tour

Deze week is het tijd voor de Renewi Tour. De koers, die voorheen door het leven ging als Eneco Tour, Benelux Tour en BinckBank Tour, start op woensdag en eindigt op zondag met een loodzware etappe over de Muur van Geraardsbergen. Vooral in die slotrit wordt het smullen, want de deelnemerslijst staat vol met kleppers!

Parkoers

Maar eerst het parkoers. Wat meteen opvalt is dat het Nederlandse aandeel in de koers - die als bijnaam de koers van de Lage Landen draagt - summier is. Waar vorig jaar enkel de tijdrit in Nederland werd verreden, mag ons land dit jaar slechts één etappestart organiseren. Rit vier start namelijk in het Zeeuwse Oostburg.

Afijn, de Renewi Tour begint met een heuvelachtig ritje van Riemst naar Bilzen, vlak over de grens bij Maastricht. In deze rit gaat het continu op en af, dus lijkt het voer voor de klassiekerspecialisten. Toch is de kans aanwezig dat we hier gewoon gaan sprinten, vooral gezien het sterke sprintdeelnemersveld - daarover verderop meer.

Op dag twee staat een 15 kilometer lange tijdrit in Tessenderlo op het programma. Een belangrijke dag met het oog op de eindoverwinning in de Renewi Tour. Dat in tegenstelling tot rit drie en vier, waar de sprinters aan hun trekken komen in Aardooie en Aalter.

Muur-etappe zwaarder dan ooit

Op de slotdag staat dan de genoemde - en inmiddels klassieke - etappe over de Muur van Geraardsbergen op het menu. Echter, die slotrit is dit jaar zwaarder dan ooit.

De etappe finisht opnieuw op het lokale circuit rond, waar driemaal de Muur en de Bosberg worden beklommen. Ook de finish is hetzelfde: op de Vesten - de aanloopstrook richting de Muur.

Wat anders is, is de aanloop naar het lokale citcuit. De etappe start namelijk in Menen en trekt meteen daarna de Vlaamse Ardennen in. De renners worden daarbij over onder meer de Paterberg en de Oude Kruisberg gestuurd, wat zorgt voor een nóg meer klassiek karakter van deze koninginnenrit.

Parkoers slotetappe

De slotrit in de Renewi Tour is zwaarder dan ooit!

Rittenschema

  1. 28.08: Riemst - Bilzen (163km/heuvelachtig)
  2. 29.08: Tessenderlo - Tessenderlo (15,4km/tijdrit)
  3. 30.08: Blankenberge - Aardooie (185km/vlak)
  4. 31.08: Oostburg - Aalter (178km/vlak)
  5. 01.09: Menen - Geraardsbergen (202km/heuvelachtig)

Mathieu van der Poel tegen de rest

In aanloop naar het EK en het WK hervat Mathieu van der Poel zijn wegcampagne in de Renewi Tour. Hij start er niet zomaar, want gezien het parkoers is hij de gedoodverfde favoriet.

Met kansen in de openingsrit, de relatief korte tijdrit en de slotrit rond Geraardsbergen - vooral nu die nóg zwaarder is - is het parkoers volledig op zijn lijf geschreven.

Wie zijn dan de concurrenten van de Nederlaner? Nou, dat zijn er nog wel wat! In de eerste plaats natuurlijk Tim Wellens. De Belgisch kampioen tijdrijden is recordhouder én titelverdediger in de Renewi Tour. De UAE-kopman is naast Van der Poel de grootste kanshebber en mikt op zijn vierde eindoverwinning in deze World Tour-koers.

Wellens won in 2023 de Renewi Tour, vóór De Lie en Lampaert

Ook klassiekerspecialisten Matej Mohoric, Filippo Ganna, Valentin Madouas, Iván García Cortina, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Alberto Bettiol, Yves Lampaert en Chrstophe Laporte behoren tot de kanshebbers voor de eindzege. Evenals Magnus Sheffield, Maximilian Schachmann en Ilan Van Wilder. Een bijzonder sterk deelnemersveld dus!

Vrijwel alle topsprinters aanwezig

En dan de sprinters. Want dat zijn er nog al wat in de Renewi Tour. Enkel Wout van Aert en Mads Pedersen zijn er niet bij, maar verder zijn alle rappe mannen van naam aanwezig in de Benelux.

Allereerst de Belgen Jasper Philipsen en Tim Merlier. Zij lijken in de Renewi Tour uit te gaan maken wie de huidige nummer één sprinter van de wereld is. Of laten Olav Kooij of Jonathan Milan zien een nieuwe stap te hebben gezet?

Natuurlijk geven Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen ook acte de présence, evenals groene trui-winnaar Biniam Girmay en toptalent Arnaud De Lie.

Kan Girmay ook in de Renewi Tour winnen?

Van de bovenstaande sprinters lijken Kooij, Milan, De Lie, Girmay en Philipsen ook kandidaat-eindwinnaars in de Renewi Tour. Zij kunnen namelijk uitstekend uit de voeten op klassieke parkoersen.

Dat geldt niet voor Phil Bauhaus, Sam Bennett, Fernando Gavria, Sam Welsford, Juan Sebastián Molano en Arnaud Démare. Zij zijn hier enkel om te sprinten.