Weer een onmenselijke missie voor Lachlan Morton: Rondje Australië, 14.000 kilometer met 44.000 hoogtemeters aan één stuk door

Lachlan Morton is de Laurens ten Dam van Australië. Hij fietst de komende tijd z'n thuisland rond. Een maand lang elke dag 400 kilometer, wow! 

Pelotonpraat André van den Ende

Lachlan Morton rijdt nog steeds in het tenue van EF Education-EasyPost, maar de tijd dat we hem in WorldTour-koersen zien is voorbij. Z'n laatste wegkoers op dat niveau was de Dauphiné van 2021. Het jaar erna reed hij nog de Gran Camiño in het voorjaar (dat is een koers met lagere UCI-ranking dan de World Tour), maar vanaf dan legt Lachlan Morton zich echt toe op heel andere fietsavonturen.

Morton gravelt en verzint zelf uitdagingen

De inmiddels 32-jarige Australiër die normaal gesproken resideert in het Amerikaanse Boulder (Colorado) is nu alleen nog maar te zien in offroad-wedstrijden en andere ultra-uitdagingen. Dat doet hij zeker niet zonder succes, want dit jaar was hij de sterkste in de belangrijkste gravelwedstrijd ter wereld, Unbound. Hij bleef in die wedstrijd over 326 kilometer Chad Haga voor.

Maar Morton doet niet alleen mee aan ultralange wedstrijden; hij verzint ook z'n eigen uitdagingen, gekoppeld aan een goed doel. Toen Rusland net Oekraïne was binnengevallen fietste hij 1000 kilometer nonstop van München naar de Poolse-Oekraïense grens om geld in te zamelen voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

Meer dan een maand lang elke dag 400 kilometer fietsen

Z'n meest recente uitdaging is nog wel wat extremer dan die rit van 1000 kilometer aan een stuk door. Morton begon gisteren in z'n geboortestad Port Macquarie in de Australische deelstaat New South Wales aan een 'Rondje Australië'. Dat verkleinwoord achter rond slaat natuurlijk helemaal nergens op, want Morton gaat een idioot eind fietsen.

Zo'n rondje Australië, waarvan je op de foto hierboven een groot deel van de route ziet, beslaat namelijk maar liefst 14.201 kilometer. Alsof dat nog niet genoeg is, moet Morton daarbij ook nog eens 44.000 hoogtemeters bedwingen - Australië is niet een superbergachtig land, maar zo vlak als in Nederland vind je het nergens.

Uiteraard gaat Morton dat niet non-stop doen, want dat zou zonder slaap z'n dood betekenen... Alsnog is het natuurlijk zwaar genoeg, want hij het record - er waren mensen die dit eerder deden - staat nu op 37 dagen, 20 uur en 45 minuten (Dave Alley, 2011) en om dat te verbreken moet Morton zo'n 400 kilometer per dag fietsen.

Vrienden en familie vergezellen hem in een camper, van waaruit ze hem kunnen aanmoedigen op moeilijke momenten. Uiteraard krijgt hij ook z'n bevoorrading vanuit de camper en kan hij daar in rusten.

Goede doel:

Morton heeft een mooi goed doel gekoppeld aan deze bizarre uitdaging. Hij gaat geld inzamelen (hier kun je doneren - en hier volg je z'n Rondje Australië op de voet) voor de Indigenous Literacy Foundation, een organisatie die met boeken en andere middelen de ongeletterdheid onder de oorspronkelijke bewoners van Australië wil bestrijden.

Met elke 10 Australische dollars kunnen ze een kind een boek aanbieden. In Australië ligt de dichtstbijzijnde bibliotheek of boekwinkel vaak honderden kilometers ver weg voor de Aboriginal-gemeenschappen.

Pelotonpraat
  • EF Education-EasyPost
Bekijk het originele bericht