EF Education-prof Lachlan Morton gaat 1000 kilometer aan één stuk door fietsen naar de Pools/Oekraïense grens om geld in te zamelen

Door z'n Oekraïense ploeggenoot Mark Padun kwam het nieuws over de oorlog nog harder binnen bij de Australiër. Hij komt in actie (en je kunt 'm uiteraard steunen)!

lachlan morton
  • Lachlan Morton Lachlan Morton

Lachlan Morton is officieel profwielrenner. Maar hij krijgt van zijn ploeg EDF Education-EasyPost ruimte voor allerlei fietsuitdagingen die buiten het normale patroon van een prof vallen. In 2021 reed hij al bikepackend z'n alternatieve Tour de France (op sandalen!) waarbij hij ook de verplaatsingen die het peloton per vliegtuig, trein of bus op de fiets deed.

Hij haalde daarmee geld op voor het goede doel World Bike Relief, in totaal zamelde hij met de lange fietstocht zo'n half miljoen euro in.

Helaas vraagt de situatie in de wereld van vandaag de dag om een nieuwe actie. Morton gaat vanuit Müchen naar de Pools/Oekraïense grens om geld in te zamelen voor GlobalGiving's Ukraine Crisis Relief Fund (GlobalGiving is een organisatie die zich sinds 2004 inzet voor noodhulp bij rampen en oorlog). Hier kun je geld doneren.

Tekst gaat verder onder het filmpje

Morton besloot tot deze actie nadat hij met z'n Oekraïense ploeggenoot Mark Padun onlangs de Spaanse rittenkoers Gran Camino reed. Daar zaten ze samen aan de ontbijttafel toen het nieuws over de Russische inval binnenkwam; Padun heeft nog veel familie en vrienden in het oorlogsgebied zitten.

"Dat maakte dat ik er anders en meer bij betrokken was. Ik vond het lastig om me te focussen op wielerwedstrijden rijden met dit nieuws. Ik ben van nature een optimistisch persoon, maar de laatste weken is er weinig om enthousiast over te worden."

De 30-jarige Australiër opende steeds vaker Google Maps om de klaart van Oekraïne te bekijken. "Daardoor besefte ik hoe dicht bij West-Europa het is en met deze actie wil ik mensen in West-Europa een beetje bewust maken dat een conflict maar een fietstocht ver weg is."

Wel een lange fietstocht, want Morton fietst vanuit München via Tsjechie en Polen naar de grens met Oekraïne in Korczowa-Krakovets. "Ik hoop dat die afstand in één keer rijden, mijn verslag daarvan en wat interactie met mensen onderweg ervoor zorgt dat het nog wat verder indaalt bij de mensen hoe verschrikkelijk het allemaal is."

Morton wil met zijn actie minimaal 50.000 dollar ophalen. Zijn ploeg, sponsor EF Education en kledingsponsor Rapha hebben ook al een bijdrage van 100.000 dollar toegezegd. Hij is op dit moment onderweg.

Mark Padun: 'Moeilijk om me te concentreren op fietsen'

Op de website van EF Education-EasyPost laat ook Padun van zich horen over de actie van Lachlan Morton, die hij uiteraard van harte steunt. "Wat Lachlan doet is goed. Hoe meer mensen het over de inval hebben, des te beter. En uiteraard is het ook goed dat hij geld inzamelt voor de Oekraïense vluchtelingen."

Maar voor Padun zijn het zware tijden. "Het is moeilijk me te concentreren op fietsen met het idee dat er een oorlog woedt in mijn eigen land. Wat de Oekraïense mensen het meest nodig hebben, is dat de oorlog stopt!"

Achtergrond
  • EF Education-EasyPost