Rus Pavel Sivakov neemt afstand van oorlog in statement: 'Ik weet dat mijn woorden niet helpen, maar ik moest dit kwijt'

En ook Michal Kwiatkowski en een Oekraïnse wielrenner die won in de Tour du Rwanda lieten zich al uit over de oorlog.

pavel sivakov

Politiek (in dit geval oorlog) en sport zijn helaas meer met elkaar verbonden dan we zouden willen, onder andere via grote sponsordeals. Zo won gisteren iemand van de ploeg die wordt gesponsord door het Russische staatsbedrijf Gazprom een etappe in de UAE Tour.

Maar ook de renners zelf laten zich niet onbetuigd. Net zoals vele andere Russen sprak INEOS-renner Pavel Sivakov zich n een statement op Twitter onomwonden uit tegen die oorlog die Vladimir Poetin is begonnen in en tegen Oekraïne.

"Ik weet dat mijn woorden niet gaan helpen, maar ik wilde dit toch delen. Het zijn een paar moeilijke dagen voor me geweest. Allereerst wil ik zeggen dat ik helemaal tegen deze oorlog ben. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïnse volk. Ten tweede wil ik graag duidelijk maken dat met mij vele Russen alleen maar vrede willen en hier niet om hebben gevraagd", schrijft de 24-jarige Rus onder andere op.

Sivakov is de zoon van een oud-profwielrenner en groeide daardoor deels in West-Europa op.

Kwiatkowski

Sivakovs ploeggenoot Michal Kwaitkowski maakte al eerder een mooi statement door te stellen dat hij in zo'n internationaale peloton rijdt. Hij post daarbij een een Oekraïens vlaggetje.

Oekraïner in Rwanda

Het was gisteren in de Tour du Rwanda een emotionele dag voor Anatolii Budiak. Terwijl zijn volk gebukt gaat onder een invasie fietste hij de longen uit z'n lijf en won. Na afloop sprak hij vanuit het hart. "Stop deze oorlog! Ik had nooit gedacht dat ons broedervolk en onze buren ons aan zouden vallen."

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.