IJzersterke Eddie Dunbar sterkste op Picon Blanco, leidende positie Roglic komt niet in gevaar

Eddie Dunbar heeft zeer verrassend de twintigste etappe van de Vuelta a España gewonnen. 

Dunbar

De voorlaatste etappe in de Vuelta a España eindigde op de Picon Blanco (8km aan 9 procent). Roglic rijdt sinds vrijdag in het rood, maar toch liep niet alles geweldig bij Red Bull-BORA-hansgrohe. Liefst drie renners gaven op: Nico Denz, Patrick Gamper en Daniel Felipe Martínez. Er wordt gesproken over een voedselvergiftiging binnen de ploeg van de leider.

De kopgroep bestond uit een aantal sterke renners, waaronder Jay Vine, Marc Soler en Marco Frigo. Mede door het werk van Soudal Quick-Step maakten zij echter geen kans. De Belgische ploeg maakte het op de voorlaatste klim al hard en kopman Mikel Landa viel ook daadwerkelijk aan. Het grootste slachtoffer daarvan was Carlos Rodríguez, de nummer zeven van het algemeen klassement.

Het was Pavel Sivakov die uiteindelijk een gaatje sloeg en zijn voorsprong wist uit te breiden in aanloop naar de Picon Blanco, maar aangezien Roglic met Florian Lipowitz en vooral Roger Adriá nog twee helpers bij zich had, viel het nooit helemaal stil in de achtervolgende groep. Sivakov begon met een voorsprong van een kleine minuut aan de slotklim.

Landa heeft plannen

In de groep met favorieten was het wederom Soudal Quick-Step dat de leiding over het peloton nam. Toch was het al snel Roglic die zijn mannen weer het werk liet doen. De Sloveen wilde duidelijk puntjes op de i zetten in aanloop naar de slottijdrit van morgen.

Het wachten was op een aanval van een van de klassementsrenners. Op 6,5 kilometer van de meet versnelde Roglic, maar dat was zeker nog niet volle bak. Het duurde lang voordat er weer beweging kwam, waardoor Sivakov zich lange tijd kranig wist te weren. Maar ook hij wist: van achter zou er nog iemand gaan versnellen.

Dat deed eerst Eddie Dunbar, die Sivakov als eerste wist bij te halen, en vervolgens Roglic. De meesten konden de demarrage van de Sloveen echter beantwoorden. Daarna waren het nota bene Urko Berrade en David Gaudu die versnelden. De Fransman kwam dicht bij Dunbar, maar wist het gaat net niet te overbruggen. Mas, Carapaz en Roglic waren ondertussen niet ver achter.

De favorieten gaven elkaar slechts seconden toe, terwijl Dunbar met nog één kilometer te gaan nog steeds voorop lag. Had er nog iemand een versnelling in de benen? Opvallend was dat ook Ben O'Connor, Felix Gall en Mikel Landa nog terugkeerden in de slotkilometer. Het was Landa die als eerste op jacht ging naar Dunbar, maar de Ier had nog een goed tempo erin, en er was dan ook niemand meer die hem kon bijhalen.

Nieuws
  • Cor Vos