Michal Kwiatkowski vergelijkt helse Waalse Pijl met adten van drie wodka op lege maag: 'Het raakt je meteen' 

De Waalse Pijl van gisteren was door de weersomstandigheden loodzwaar. De Pool Michal Kwiatkowski kan het mooi beschrijven. 

michal kwiatkowski met groot glas bier

De Waalse Pijl begon gisteren voor de heren nog met een zonnetje, maar die omstandigheden veranderden drastisch gedurende de wedstrijd. Niks prettige aanloop naar een 'sprint' op de Muur van Huy. Het werd een epische koers in de hagel, sneeuw en kou.

Wodka

Veel renners raakten bevangen door de kou en knepen in de remmen, voor zover dat nog ging... De Deen Matias Skjelmose moest helemaal trillend zelfs van z'n fiets worden gesleept in de ploegauto tijdens de koers. (Hier zie je daar de beelden van.)

Zover kwam het bij Michal Kwiatkowski niet, maar de Pool van INEOS Grenadiers gaf ook op - dat was relatief eenvoudig omdat ze in Huy drie lokale rondes reden. Uiteindelijk reden maar 44 mannen de wedstrijd uit. Stephen Williams was de sterkste op de Muur.

Kwiatkowski was na afloop vol lof over de Brit op Twitter en kwam ook met eeen - typische Poolse - vergelijking over hoe het is om opeens in de kou, hagel en andere apocalyptische omstandigheden terecht te komen.

Zijn vergelijking betrof, hoe kan het ook anders, wodka. "Als je de shock wil begrijpen waar mijn lichaam mee te maken kreeg tijdens het noodweer in de Waalse Pijl, stel je dan eens voor dat je drie shotjes wodka moet adten op een lege maag. Het raakt je meteen, binnen millisecondes", schrijft de Pool toen hij na een warme douche weer kon typen.

Vrouwen

Bij de mannen was Stephen Williams van Israel-Premier Tech dus de sterkste. De vrouwen finishten in Huy na de mannen en reden onder iets minder apocalyptische omstandigheden in de finale. Er waren dan ook 106 finishers (of vrouwen kunnen meer hebben, dat kan natuurlijk ook...)

Van die 106 verteerde - hoe kan het ook anders - een Poolse de drie shotjes wodka op een lege maag het beste. Na vijf jaar (!) zonder overwinning won Katarzyna Niewiadoma eindelijk weer eens een wedstrijd op de weg (ze werd in 2023 wel wereldkampioen gravel.

Niewiadoma was Demi Vollering, die vorig jaar won, te snel af op de Muur. Elisa Longo Borghini werd derde. Naast Vollering wisten ook Pauliena Rooijakkers en Fem van Empel een plek in de top 10 te bemachtigen; zij werden respectievelijk zesde en achtste.