Niewiadoma: 'Hoop dat deze zege mensen inspireert om hun dromen te blijven najagen'

De Poolse klimster klopte na vijf droge jaren zomaar even de allergrootsten op de iconische Mur de Huy. 

Niewiadoma

Katarzyna Niewiadoma heeft vriend en vijand verrast in de Waalse Pijl. Na een kletsnatte en ijskoude editie, er viel zelfs wat sneeuw uit de lucht, werden de leeuwinnen losgelaten op de Mur de Huy (1.3 km, 9.6%). Niewiadoma klom sneller dan Demi Vollering en Elisa Longo Borghini en kwam als eerste boven.

Het was al vijf jaar geleden dat ze nog eens een koers kon winnen. Nieuwiadoma eindigde sinds haar laatste ritzege in The Women's Tour maar liefst 94 (!) keer in de top-10. Na de finish kon de 29-jarige Poolse dan ook amper geloven wat haar was overkomen.

Ze glunderde van vreugde en vloog zowat iedereen van de ploeg om de beurt in de armen. "Dit betekent veel voor me”, begon ze het flashinterview. "Ik hoop echt dat ik met deze zege veel mensen inspireer die hun dromen najagen."

(Lees verder onder de beelden)

"Ik heb vaak gefaald, ben vaak tweede of derde geworden, maar ik ben nooit gestopt met geloven dat we als team weer konden winnen. Ik hoop echt dat deze koers andere mensen inspireert om te blijven geloven, om hun dromen te blijven najagen. De beloning ligt altijd op ons te wachten.”

Wreed

Niewiadoma heeft ook bewezen dat ze prima kan omgaan met barre weersomstandigheden. "Deze wedstrijd was echt wreed. Toen we van start gingen, begon het zo hard te regenen en de temperatuur daalde enorm. Maar van binnen wist ik dat het mijn dag was. Ergens voelde ik dat."

"En om eerlijk te zijn, waren de omstandigheden ook in mijn voordeel. Ik profiteer altijd van zware koersen als deze. Mijn ploeggenoten waren ook geweldig. Ze brachten me warme kleren, zodat ik kon wisselen. We zaten allemaal te rillen van de kou."