Bizarre ontknoping in Tour de France Femmes: Vollering wint op Alpe d'Huez, maar verliest eindklassement aan Niewiadoma met 4 seconden

Kasia Niewiadoma heeft de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. Ze bleef Demi Vollering slechts vier seconden voor! 

Niewiadoma

Al vroeg in de slotetappe brandde het los. Het SD Worx-ProTime van Demi Vollering stuurde liefst vier rensters mee in de vlucht, maar echt veel had ze daar uiteindelijk niet aan. Aan wie de Nederlandse wel veel had: Niamh Fisher-Black. De Nieuw-Zeelandse legde op de Glandon de rode loper uit voor haar kopvrouw.

Vollering viel al op de voorlaatste klim in een steile bocht aan, waarna Katarzyna Niewiadoma meteen op het wiel zat. De Poolse leidster moest echter al snel lossen bij Vollering. Wie wel meekon: Paulina Rooijakkers van Fenix-Deceuninck.

Belangrijk: Rooijakkers had voorafgaand aan de slotrit een voorsprong van twee seconden op Vollering, terwijl Niewiadoma ook nog niet helemaal was weggeslagen door haar voorgift van meer dan een minuut.

In de beginfase van Alpe d'Huez maakte ze zelfs iets goed van haar achterstand en kwam ze terug tot zo'n 35 seconden. Alleen vervolgens liep de voorsprong van Vollering en Rooijakkers, die op het vlakke stuk maar spaarzaam op kop was gekomen, snel weer op. Het leek dan ook tussen de twee Nederlanders zou gaan.

Aanval?

Het wachten was op een aanval vooraan. Zou Vollering de sprint met Rooijakkers aandurven? En zou Rooijakkers de benen hebben om nog te demarreren? Het duurde lang voordat er iets gebeurde. Daardoor kwam ook Niewiadoma wéér in het spel om de eindzege. Met nog vijf kilometer te gaan bracht ze haar achterstand weer onder de minuut. Zo werd het een zenuwslopend slot tussen drie rensters.

Met nog 2,5 kilometer te gaan ging Rooijakkers. Haar concurrente leek het zwaar te hebben, maar Vollering kraakte niet. Niewiadoma bleef van achter druk zetten. Vooraan werd het een sprint. Die sprint werd gewonnen door Vollering, die daarmee Rooijakkers voorbijging. Het grote wachten was vervolgens op Niewiadoma, die de sprint van Muzic verloor maar uiteindelijk vier (!) seconden voorbleef in het eindklassement.

Nieuws
  • Cor Vos