Oersterke Niewiadoma klopt Vollering en Longo Borghini in Waalse Pijl

Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM) heeft voor het eerst in haar carrière de Waalse Pijl op haar naam geschreven.

Niewiadoma

De vrouwen moesten net als de mannen barre weersomstandigheden trotseren. Er viel zelfs wat sneeuw uit de lucht. Drie slechtweerfietsers zagen een kletsnat en ijskoud avontuur in het heuvelachtige Wallonië wel zitten. Sara Martin (Movistar), Elena Hartmann (Roland) en Julie Van de Velde ( AG Insurance-Soudal Team) trokken op 104 kilometer van de streep ten aanval.

De voorsprong van de koploopsters liep op tot maximaal vier minuten. In aanloop naar de eerste keer Mur de Huy (1.3 km, 9.5%) gingen Grace Brown (FDJ-SUEZ) en Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) in de tegenaanval. Op de gevreesde muur werd Hartmann overboord gegooid.

Brown en Rooijakkers slaagden niet in hun opzet. Op 17 kilometer van de finish werden ze weer ingerekend door het peloton. Ook de voorsprong van de twee leidsters daalde zienderogen. Ze werden uiteindelijk ook bij de lurven gegrepen.

Op vijf kilometer van de streep glipte Riejanne Markus weg uit het peloton. Haar moedige poging strandde aan de voet van Mur de Huy.

Mur de Huy

Vervolgens maakten de leeuwinnen zich op voor een titanenstrijd op de iconische klim. Een beresterke Katarzyna Niewiadoma verraste door als eerste boven te komen. De Poolse klopte Demi Vollering en Elisa Longo Borghini. Na vijf droge jaren en heel wat ereplaatsen in topkoersen mag ze eindelijk nog eens juichen.

Niewiadoma boekte haar 19e profoverwinning. Haar laatste overwinning dateerde van juni 2019, toen ze de vierde etappe van de Women's Tour op haar naam schreef. In die vijf jaar strandde ze maar liefst 94 keer in de top-10.

Nieuws
  • Cor Vos