Pablo Castrillo toont leeuwenhart op loodzware Cuitu Negru en verslaat Vlasov, leider O'Connor verliest 37 seconden op Roglic

Pablo Castrillo heeft voor de tweede keer deze Vuelta a España een ritzege geboekt. 

Castrillo

Het was weliswaar een zeer korte bergetappe, maar de rit boezemde wel veel angst in. De top lag namelijk op de gevreesde Cuitu Negru met stukken van liefst 24 procent. Al vroeg in de etappe ontplofte de race, omdat veel renners in de kopgroep wilden raken. Onder anderen Steven Kruijswijk deed dat uiteindelijk, terwijl ook UAE Team Emirates een duidelijk plan had.

De ploeg uit de Emiraten had namelijk drie renners mee: Marc Soler, Jay Vine en Pavel Sivakov. Die laatste stond vooraf dertiende op 6 minuten en 31 seconden van leider Ben O'Connor. Zij reden een flinke voorsprong bijeen en zodoende vormde Sivakov, die op de slotklim overbleef met Aleksandr Vlasov en Pablo Castrillo, een bedreiging voor menig klassementsrenner.

Het was het Soudal Quick-Step van Mikel Landa dat de leiding nam over het peloton. Zij hielden in de beginfase van de slotklim de achterstand op Sivakov, en ook Vlasov, rond de drie minuten. Het wachten was op het moment dat de Bask geen helpers meer over zou hebben, maar dat duurde nog wel even omdat zeker Mattia Cattaneo over zeer goede benen beschikte.

Door het tempo van de Italiaan stond de deur achter aan de favorietengroep volledig open. De renners vlogen er achter elkaar vanaf, terwijl ook de voorsprong van de drie koplopers redelijk snel afnam. Op zes kilometer van de meet ging Landa aan en kon het spektakel beginnen. Hij wist echter niet weg te raken van zijn grootste concurrenten.

Roglic valt aan

Pas in de laatste drie kilometer werd de Cuitu Negru écht zwaar. Opvallend genoeg was het Castrillo die een enorme aanval deed op dat moment. In de groep met favorieten legde Florian Lipowitz de rode loper uit voor Roglic. Leider Ben O'Connor kon nog even mee, maar moest al snel afhaken.

Roglic, die met Vlasov nog een vooruitgeschoven pion had, ging in zijn eentje op zoek naar de rode trui, maar hij kwam zichzelf enigszins tegen. Vooraan werd Castrillo bijgehaald door Vlasov, maar de Spanjaard gaf zich zeker nog niet gewonnen. Sterker nog, Castrillo viel de Rus weer aan. Vlasov brak, waarna Castrillo zijn tweede ritzege boekte deze Vuelta.

Ondertussen had Mas ervoor gezorgd dat Roglic onder druk kwam te staan, maar ook de Spanjaard werd weer bijgehaald door Roglic. Die laatste deed dus gouden zaken in de strijd om de eindzege, want O'Connor was de aansluiting verloren. De Australiër verloor uiteindelijk 37 seconden op zijn twee grootste concurrenten.

Nieuws
  • Cor Vos