EF-prof Lachlan Morton volbrengt z'n alternatieve Tour van 5500 kilometer in z'n uppie (op sandalen, slapend in pop-up-tentje)

Het is hem gelukt! Eigenlijk een grotere prestatie dan wat Pogacar doet, toch? Vooral omdat hij een vracht aan fietsen voor kinderen in ontwikkelingslanden heeft ingezameld met z'n actie. Hieronder lees je hoe dat zit - en waarom Morton toch op sandalen reed...

lachlan morton
  • Lachlan Morton Lachlan Morton

Wij nemen ons koersklakske én wielerhelm vandaag diep af voor Lachlan Morton. De 29-jarige Australiër rondde vanochtend in alle vroegte z'n doldwaze missie af om de hele Tour de France te rijden, in z'n eentje, met de transfers die het peloton per bus, trein of vliegtuig afwerkt op de fiets erbij.

De prof van EF Education-Nippo reed daarmee 5509 kilometer en 66.831 hoogtemeters; hij zat 225 uur op de fiets. Morton kampeerde iedere dag in een klein pop-up-tentje en moest als hij de hele dag op de fiets had gezeten ook nog zelf z'n eten regelen als hij de hele dag op de fiets had gezeten.

Morton reed vaak etappes van meer dan 300 kilometer, de laatste naar Parijs was gisteren zelfs 564 kilometer. Omdat het rondjes rijden op de Champs wat gevaarlijk is als je er 's avonds aankomt, bewaarde hij dat voor vanochtend. Als verrassing was z'n vader uit Australië overgekomen om hem te verwelkomen in Parijs.

Opvallend was dat Morton z'n bizarre Alternatieve Tour afwerkte op sandalen. Hij vertelde daarover gisteren in Vive le Velo. "M'n schoenplaatjes stonden verkeerd omdat ik niet aan deze fiets gewend was. Ik kreeg dus erg last van m'n knieën. Na de tweede dag kwam ik er tijdens een ritje naar de supermarkt achter dat ik op sandalen geen last had. Bij die supermarkt was een fiets met gewone pedalen te koop, maar ze wilde me niet alleen de pedalen verkopen, dus moest ik de hele fiets voor 70 euro kopen."

Hij zei ook dat hij veel over zichzelf had geleerd tijdens de monstertocht, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het geld (of eigenlijk de fietsen) dat hij inzamelde met de fietstocht. Daarover lees je onder de foto van Morton en z'n vader meer.

Het emotionele weerzien tussen Lachlan en z'n vader in Parijs | Beeld: EF

Goede doel

De Alt Tour is door Morton, z'n ploeg EF Education Nippo en kledingsponsor Rapha in het leven geroepen om geld/fietsen in te zamelen voor de organisatie World Bike Relief. Deze organisatie helpt kinderen in ontwikkelingslanden letterlijk in de wielen door ze een fiets (en een ondersteunend programma) te geven. De 420.939.72 euro die Morton inzamelde, betekent meer dan 3000 fietsen voor kinderen in kansarme gebieden!

Beelden van de glorieuze intocht van Lachlan Morton in Parijs!

We raden de kinderen aan niet meteen dit soort afstanden te rijden...

Pelotonpraat
  • EF The Alt Tour