EF-prof Lachlan Morton rijdt de Tour... in z'n eentje, op sandalen!

Je hebt excentriekelingen, dan heb je een tijdje niets en dan komt Lachlan Morton. Wat een man!

lachlan morton
  • Lachlan Morton Lachlan Morton

Begin juni reed hij nog 'gewoon' de Dauphiné voor het ProTeam van EF Education-Nippo, maar sinds eind juni is de 29-jarige Lachlan Morton aan een heel andere uitdaging bezig. Waar z'n collega's de valpartijen in een gevaarlijk peloton moeten zien te ontwijken, daar rijdt de Australiër diezelfde Tour helemaal in z'n uppie.

Diezelfde Tour? Nou, nee. Eigenlijk niet. Hij rijdt nog meer. Want hij doet de afstanden die de renners na de etappes met de bus doen ook op de fiets. Het resulteert in een Tour van 5510 kilometers, met 65.500 hoogtemeters. Dat is een kleine 2000 kilometer en 13.000 hoogtemeters meer dan wat het peloton fietst - en dat zonder rustdagen, want die schrapt hij ook.

Morton ging de uitdaging aan voor het goede doel World Bicycle Relief en moet ook nog eens eerder dan de gele trui in Parijs zijn om de challenge te volbrengen. "Dat van die transfers die ik ook op de fiets afleg had ik maar gewoon toegezegd, maar ik besefte niet dat het zóveel kilometers meer waren, haha", kan Morton er nog wel om lachen.

Inmiddels is hij een kleine week onderweg en gaat alles nog crescendo. Hij legt ritten van zo'n 300 à 400 kilometer per dag af en doet dat, als de excentriekeling die hij is, op geheel eigen wijze: niks klikpedalen en fancy schoentjes, Lachlan rijdt lekker op sandalen rond...

Hieronder zie je naast die foto de route die hij aflegt en een rit op Strava.

De route

Op de dag van de tijdrit ook een tijdrit voor Lachlan (elke dag is een tijdrit voor hem..), maar dan van 372 kilometer lang!

(En hij rijdt 'm bepakt en bezakt nog met bijna 30 per uur)