Ook Everestpoging Lachlan Morton ongeldig verklaard

Even leek het erop dat Lachlan Morton zich officieus wereldrecordhouder Everesting (8848 hoogtemeters behalen door dezelfde klim steeds te herhalen) mocht noemen. De klimmer van EF Pro Cycling legde de uitdaging af in 7 uur en 33 seconden, wat een record is. Echter, het record is ongeldig omdat hij te weinig hoogtemeters heeft gemaakt.

Ook Everestpoging Lachlan Morton ongeldig verklaard
  • Lachlan Morton Lachlan Morton

Voor zijn record reed Morton in Colorado, waar hij woont, 42 rondjes over de Rist Canyon, een klim van 1,9 kilometer aan 11 procent. Daar deed hij dus een dikke zevenenhalf uur over. Zeven uren, 32 minuten en 54 seconden om precies te zijn. Dat was een paar minuten vlotter dan Keegan Swenson, op wiens naam het record stond (en staat!).

Want wat blijkt het geval? Morton heeft zich vergist in het aantal hoogtemeters. Volgens Strava telt de Rist Canyon 213 hoogtemeters, maar in het echt zijn het er 200. Daardoor komt de Australiër zo'n 450 hoogtemeters tekort. Hij is niet de eerste wiens 'record' uiteindelijk ongeldig bleek. Eerder kwam Emanuel Buchmann al van een koude kermis thuis. De Duitser heeft niet elke beklimming in zijn poging op dezelfde klim afgelegd en dat is tegen de regels. Hells 500, de organisatie die de pogingen monitort, schrijft namelijk voor dat alle pogingen over hetzelfde traject moeten gaan.

Overigens was Morton niet echt onder de indruk, getuige zijn reactie op Instagram. "Het lijkt erop dat ik het opnieuw moet proberen", was zijn gortdroge commentaar.