Everest-poging Emanuel Buchmann afgekeurd

Afgelopen weekend behaalde Emanuel Buchmann de Everest Challenge, een klim net zo vaak oprijden tot je tot 8.848 hoogtemeters komt. In Ötztal had de nummer 4 van de afgelopen Tour de France iets minder dan zevenenhalf uur nodig. Een record. Toch heeft Hells 500, de organisatie die toeziet op de uitdaging, slecht nieuws. Z'n poging was niet geldig.

Everest-poging Emanuel Buchmann afgekeurd
  • Afbeelding van BORA-hansgrohe BORA-hansgrohe
  • Afbeelding van Emanuel Buchmann Emanuel Buchmann

Het concept van Everesten is vrij simpel. Je rijdt dezelfde klim net zo vaak achter elkaar op tot je op 8.848 hoogtemeters zit. Daar wringt ook meteen de schoen voor Buchmann, want Hells 500 (dat op de pogingen toeziet) analyseerde zijn poging en kwam erachter dat de Duitser van BORA-hansgrohe bij de eerste beklimming een andere route heeft genomen. Hij heeft de klim daarmee niet telkens van dezelfde gedaan, een belangrijke eis voor de challenge.

Daarnaast zit er verschil tussen de bewogen tijd en de verstreken tijd. Volgens Hells 500 is de totaaltijd van Buchmann 7 uur, 51 minuten en 42 seconden. De Duitser ging uit van zijn 'beweegtijd' van iets minder dan zevenenhalf uur, maar de totale tijd is dus leidend.

Geen record dus, luidde het verdict. "Een geweldige rit, zonder twijfel. Maar het is geen nieuw Everesting-record", zegt de organisatie.