Hartverwarmende actie! Poolse wielerploeg rijdt geen koersen en zet teamauto's in om Oekraïense vluchtelingen te vervoeren

Een kleine Poolse ploeg, een groots gebaar!

HRE MAZOWSZE SERCE POLSKI TEAM

Dat de oorlog in Oekraïne leeft in de wielerwereld zagen we onder andere al na statements van Wout van Aert en Fabio Jakobsen na hun zeges in respectievelijk Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook de renners van Drone Hopper-Androni Giacattoli staken hun Oekraïense ploeggenoot en het Oekraïense volk een hart onder de riem met een mooie actie.

Maar de kleine Poolse continentale ploeg HRE Mazowsze Serce Polski gaat nog een stapje verder. Zij zullen hun renners voorlopig niet laten koersen en al het materiaal (lees: auto's en ploegbus) inzetten om Oekraïense vluchtelingen van de Pools-Oekraïense grens naar elders te vervoeren.

In een bericht op Facebook valt onder andere te lezen dat ze hun startrecht in de afgelopen zondag verreden Visit Friesland Elfsteden Race opgaven. "Er zijn belangrijke zaken, maar ook nog veel belangrijkére zaken", doelt de ploeg op het verschil tussen sport en oorlog.

"Daarom zijn vier van onze bussen en auto's ingezet om Oekraïense vluchtelingen van de grens naar andere gebieden in Polen te brengen. We helpen zoveel als we kunnen; op dit moment is dat ons belangrijkste doel. Alle financiën die voor de koersen bestemd waren de komende tijd gaan voorlopig naar dit 'Oekraïne Project'."

De ploeg mist de komende week ook de Kroatische etappekoers Istrian Spring Trophy. "We zijn geschokt door de situatie hier, maar we hopen ook snel weer te kunnen koersen. Slava Ukraini!"