Dé massasprint van het jaar? Beste sprinters ter wereld nemen het tegen elkaar op in BEMER Cyclassics

Zondag staat in de 27e BEMER Cyclassics - met de beste sprinters ter wereld aan de start - op het programma. 

Achtergrond Leon Janssen

Vandaag wordt in Hamburg de BEMER Cyclassics verreden. De Duitse eendagswedstrijd behoort tot de World Tour en eindigt vaak in een massasprint. Mede daardoor kent het dit jaar een indrukwekkend deelnemersveld, wat sprinters betreft.

Vanaf 1998 plots een topkoers

In 1996 werd de koers in Hamburg voor de eerste maal georganiseerd. Het ging toen nog door het leven als kleine koers en onder de naam HEW Cyclassics. Twee jaar later werd het plots een topkoers, toen de UCI de Duitse wedstrijd tot ieders verbazing opnam in het nieuwe Wereldbeker-format.

Nu, 26 jaar later, behoort de BEMER Cyclassics nog steeds tot het hoogste niveau. Met drievoudig winnaar Elia Viviani, tweevoudig winnaar Tyler Farrar en oud-winnaars André Greipel, Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Oscar Freire, Robbie McEwen en Erik Zabel staan er louter sprinters op de erelijst.

Toch gebeurt het regelmatig dat er klassieke types vanuit de aanval kunnen zegevieren in Hamburg. Zo wonnen niemand minder dan Léon van Bon, Jan Ullrich, Filippo Pozzato en Paolo Bettini de BEMER Cyclassics al eens. Vorig jaar won Mads Pedersen, nadat hij iedereen het nakijken liet met een verrassingsaanval in de slotkilometer.

Beste sprinters ter wereld

De kans op een nieuwe aanvaller als winnaar lijkt bijzonder klein voor de editie van dit jaar. De deelnemerslijst van dit jaar staat namelijk bomvol rappe mannen, inclusief de huidige beste sprinters ter wereld.

We kijken dus uit naar misschien wel dé massasprint van het jaar. De Belgische sprinters Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) doen mee, evenals de Italiaan Jonathan Milan (Lidl-Trek) en de Nederland Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike). Daarmee is de crème de la crème van het sprintersgilde aanwezig in Hamburg.

Ook Biniam Girmay (Intermarché) doet mee. De groene trui winnaar en drievoudig etappewinnaar van de laatste Tour de France zal zich in de BEMER Cyclassics willen meten met de absolute wereldtop. Daarnaast is Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) ook een van de grootste aanwezige kanshebbers.

Ook oud-winnaars Alexander Kristoff (Uno-X), Caleb Ewan (Jayco-AlUla), Arnaud Démare (Arkéa), Elia Viviani (INEOS) en John Degenkolb (Team dsm-firmenich PostNL) staan op de startlijst. Evenals thuisrijders Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious), Max Kanter (Astana) en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech).

Andere sprinters die deelnemen aan de Duitse 'klassieker' zijn Fernando Gaviria (Movistar), Paul Penhoët (Groupama-FDJ), Juan Sebastián Molano (UAE), Tobias Lund Andresen (Team dsm-firmenich PostNL), Davide Ballerini (Astana), Jordi Meeus (Red Bull) Bryan Coquard (Cofidis), Matteo Trentin (Tudor) en de Nederlanders Marijn van den Berg (EF Education) en Danny van Poppel (Red Bull).

Aanvallers?

Met zoveel sprinters is een massasprint haast onvermijdelijk. Toch staat er nog genoeg klassieke types en aanvallers op de startlijst, die zomaar roet in het eten kunnen gooien van de sprinters.

Denk hierbij aan renners als Ivan García Cortina (Movistar), Oliver Naesen (Decathlon-Ag2r), Nils Politt, Tim Wellens (beide UAE), Maximilian Schachmann (Red Bull) en natuurlijk Taco van der Hoorn (Intermarché). Mads Pedersen is er niet bij, dus Lidl-Trek zet alle ballen op sprinter Milan.

De aanvallers zullen de koers proberen open te breken op de Waseberg. Deze 0,7 kilometer lange puist aan 8,1 procent, gelegen in een villawijk buiten Hamburg, wordt drie keer bedwongen. De top van de laatste passage ligt op 16,5 kilometer van de finish.

De BEMER Cyclassics is 199 kilometer lang. De grootste Duitse eendagskoers finisht zondag rond de klok van kwart voor vier.

Bekijk het originele bericht