Nathan Van Hooydonck in indringend interview: 'Soms denk ik weleens: ik ben 28 jaar en ik heb er al een heel leven opzitten'

Nathan Van Hooydocnk verloor een kindje, moest stoppen met wielrennen vanwege z'n hart ('Ik was dood hè, ik heb een nieuwe kans gekregen) en werd weer vader. 

Achtergrond André van den Ende

Het is een jaar geleden dat z'n ploeggenoten in de Vuelta werden opgeschrikt door ellendig nieuws. Lange tijd wisten ze tijdens de etappe niet of hun ploeggenoot Nathan Van Hooydonck nog in leven was na een auto-ongeluk dat hij samen met zijn vrouw Alicia kreeg. Hij was in leven, maar wel na reanimatie.

Van Hooydonck letterlijk opnieuw tot leven gekomen

"Ik was dood, hè. Ik bewoog niet meer. Als bij toeval kwam onze auto tot stilstand in de buurt van het politiebureau van Kalmthout. Zonder de uitstekende zorgen van die agenten was ik er niet meer. Zij hebben mijn leven gered. Toen we vorige week donderdag opstonden (de dag van het ongeluk een jaar eerder, red.) zei mijn vrouw met een glimlach: ‘Gelukkige verjaardag.’ Cru gesteld ben ik die dag effectief opnieuw tot leven gekomen. ik was dood, hè. Ik heb een nieuwe kans gekregen", zegt Van Hooydonck in een interview met Het Nieuwsblad.

Het was wel een nieuwe kans zonder een leven als profwielrenner, want de Van Hooydonck bleek hartproblemen te hebben. "Toen ik ontwaakte was het meteen duidelijk dat ik niet meer zou kunnen koersen. Mijn hart was letterlijk te groot, zo bleek uit de eerste onderzoeken. Het hart is een spier en dat kan groeien of krimpen. Maar operatief was er bij mij niets aan te doen. Ik kreeg meteen een defibrillator ingeplant."

In korte tijd heel veel meegemaakt

Met een defibrillator mag je niet koersen en dus moest Van Hooydonck een nieuwe tegenslag verwerken. Dat ging moeizaam. "Het voorbije jaar heb ik bij momenten héél diep gezeten. Er waren periodes dat ik ’s ochtends wakker werd en gewoon in bed wilde blijven liggen."

Maar er was een belangrijke reden om toch op te staan. Negen dagen na het ongeluk werd zijn zoontje Alessio geboren. Die is nu dus bijna één, maar zijn oudere broertje Thiago is er niet meer. Het kindje werd in 2021 doodgeboren.

"Alicia en ik hebben in korte tijd veel meegemaakt. Het heeft ons ergens ook wel gehard, denk ik. Vooral mijn vrouw is enorm sterk. Ook ik heb altijd goed kunnen relativeren en heb nooit medelijden gewild. Maar na de geboorte van Thiago had ik het toch heel zwaar. Zonder de steun van Alicia was ik toen misschien nooit meer op de fiets gekropen. Ik was er helemaal klaar mee. Maar ik heb achteraf nog een beresterk voorjaar gereden en de Tour-selectie gehaald."

Het deed Van Hooydonck ook wel beseffen dat hij de afgelopen jaren in een rollercoaster zat, die veel vaker naar beneden ging dan omhoog.

"Soms denk ik weleens: ik ben 28 jaar en ik heb er al een heel leven opzitten. Een vriendin van ons is in juni afgestudeerd als advocate. Een leeftijdsgenote. Voor haar begint het leven nu pas. Ik heb de voorbije jaren als beroepsrenner al de halve wereld gezien en tussendoor persoonlijke tegenslagen gekend."

Toekomst

Maar Van Hooydonck kijkt met positieve blik naar de toekomst. Hij en Alicia willen nog meer kindjes, Van Hooydonck is een originele wieleranalist in diverse podcasts en op tv en hij is ook nog werkzaam bij Visma | Lease a Bike.

"Mijn vrouw wil graag vier kinderen. Met Thiago meegerekend zouden er dan nog twee moeten bijkomen. Ik zou drie ook al prima vinden, haha. Het staat intussen vast dat ik ook volgend jaar in een andere rol bij de ploeg zal blijven. De zakelijke kant van het wielrennen fascineert me dan ook enorm. Het is duidelijk dat ik volgend jaar die weg zal inslaan. Ze waarderen mijn onbevangen blik tijdens die vergaderingen en onderhandelingen."

Bekijk het originele bericht