Interview | Domen Novak over Roglic: 'Toen hij doorbrak, dacht ik eerlijk gezegd: shit, door een of andere amateur krijg ik geen contract'

Domen Novak is ploegmaat van Tadej Pogacar, maar was dat in het verleden ook van Primoz Roglic. Hij vertelt over ze, en de tactiek op het WK. 

Roglic

Slovenië heeft met Tadej Pogacar en Primoz Roglic twee grote favorieten aan de start in Zürich. In Wieler Revue #5 hadden we uitgebreid aandacht voor het Sloveense wielrennen. Domen Novak praatte uitgebreid over onder andere Roglic.

Novak bang dat Roglic contract wegkaapte

Domen Novak is momenteel een van de beste knechten van Pogacar. In Luik-Bastenaken-Luik, de Giro d'Italia en onlangs weer in de GP Montréal speelde hij een glansrol door zich volledig op te offeren voor zijn kopman. Dat zal ook van hem verlangd worden in Zürich.

In het verleden reed Novak ook samen met Roglic. Bij Adria Mobil zag hij de snelle ontwikkeling van de Vuelta a España-winnaar van dichtbij. "Het was best lastig om een contract te verdienen, omdat Adria Mobil een heel goede continentale ploeg was."

"Toen Roglič doorbrak, dacht ik eerlijkgezegd: ‘Shit, door een of andere amateur krijg ik geen contract.’ Hij tekende in hetzelfde jaar als ik. Ik dacht dat ik door hem geen prof zou worden, maar dat gebeurde gelukkig niet."

Ballen tonen

Het fysieke talent was er altijd al, maar Novak had niet meteen verwacht dat Roglic zo'n groot renner zou worden. "In de eerste koersen was hij echt nog een amateur. Iedere koers kwam hij ten val. Maar hij leerde snel. Hij was zo gefocust en kon alles opzijzetten voor de sport. In trainingen zagen we zijn talent. Hij wist de beste renners van de ploeg te lossen bergop, maar met het pure wielrennen had hij nog problemen."

Slovenië heeft als wielerland bijna alles gewonnen de laatste jaren. Het WK staat nog niet op de Sloveense erelijst. Daarin wil Novak verandering brengen in Zwitserland. "Dit jaar wordt makkelijker te controleren dan vorig jaar in Glasgow", vertelt hij. "Ik hoop dat alle Sloveense toppers erbij zijn, want dan kunnen we ‘onze ballen tonen.’ Dan moeten we hard werken op kop van het peloton en ieder klimmetje zo hard mogelijk opvliegen."

"Vorig jaar werd Tadej derde, maar hij was niet teleurgesteld, hoor. Als hij alles heeft gegeven, is hij gelukkig. Ik heb hem nooit zo leeg gezien als aan de finish in Glasgow. Het parkoers paste vorig jaar goed bij Mathieu van der Poel, maar dit jaar wordt het anders. Het zijn niet de langste beklimmingen, maar er wachten in totaal bijna vijfduizend hoogtemeters. Als we ervan overtuigd zijn dat we kunnen winnen, is de kans groot dat we met Tadej of Primož daadwerkelijk gaan winnen."

Magazine
  • Cor Vos