Tour 2025 | Alles wat we weten (en alle geruchten!) over het parkoers van de volgende Ronde van Frankrijk

De Tour de France 2025 start in Lille en eindigt in Parijs. Maar wat zit daartussenin? Wij zetten de geruchten op een rijtje.

Nieuws Leon Janssen

Over ruim een maand wordt het parkoers van de Ronde van Frankrijk 2025 bekendgemaakt. Maar wat gaat Tourbaas Christian Prudhomme op dinsdag 29 oktober allemaal laten zien tijdens de presentatie van de 112e Tour de France? Op diverse websites, -blogs en fora zijn speurneuzen bezig geweest met die vraag. We geven een overzicht van wat we al weten en wat de geruchten zijn.

Grand Départ in Noord-Frankrijk

De Tour van 2025 begint op zaterdag 5 juli in Noord-Frankrijk. Lille is gastheer van het Grand Départ. De openingsrit start en finisht dan ook in de hoofdstad van het departement Nord, waar de sprinters gaan strijden om het eerste geel.

In de tweede etappe gaat het van Lauwin-Planque naar Boulogne-sur-Mer. Daar komen de punchers aan hun trekken met een finale vol korte hellingen. Een dag later is het opnieuw voor de sprinters, als het Tourpeloton start in Valenciennes en finisht in Duinkerke.

Wat ook wereldkundig is gemaakt, is dat Amiens de start van etappe vier organiseert. Waar die etappe finisht en wat er in het vervolg van de Ronde van Frankrijk voor de wielen ligt, is op dit moment nog niet bekend.

Eerste week: tijdrit en Mûr de Bretagne

In het vervolg van de eerste week trekt het Tourpeloton richting Bretagne. Etappe vier gaat dus van start in Amiens en gaat daarna in westelijke richting. De finish ligt vermoedelijk in Rouen, waar zowel een aankomst voor sprinters als punchers uitgetekend kunnen worden. Dat laatste lijkt daarbij aannemelijk, want parkoersbouwer Thierry Gouvenou gaf na afloop van de laatste Tour aan dat hij in het vervolg minder sprintritten op wil nemen in La Grande Boucle.

De vijfde rit wordt dan weer georganiseerd in of rond Caen, waar vermoedelijk een tijdrit op het programma staat. Dit kan zowel een ploegen- als een individuele tijdrit zijn. De laatste ploegentijdrit dateert alweer van 2019, waarmee het heel goed mogelijk is dat de organisatie deze discipline wil laten terugkeren in de Tour.

Komt er weer eens een ploegentijdrit in de Tour?

Een dag na de (ploegen)tijdrit lijken de sprinters dan weer aan bod te komen met een finish in Saint-Méen-le-Grand, woonplaats van Tourlegende Louison Bobet. Vervolgens staat op dag zeven een etappe naar Mûr de Bretagne op het menu. Deze inmiddels iconische aankomst voor punchers werd in 2019 voor het laatst opgenomen in het Tourparkoers. Toen boekte Mathieu van der Poel zijn enige ritzege in de Ronde van Frankrijk tot dusver.

Quatorze juillet op maandag

Hoe het weekend na Bretagne eruit ziet is nog even de vraag. Velowire meldt echter dat etappe 9 (op zondag 13 juli) in Châteauroux aankomt, wat duidt op een rit voor de sprinters. Normaal gesproken zou op maandag 14 juli dan de rustdag plaatsvinden, maar dat laat de Tourorganisatie uiteraard niet gebeuren op de Franse nationale feestdag.

Op quatorze juilliet zal gewoon gekoerst worden. En niet zomaar, want de organisatie lijkt een etappe door het middengebergte in gedachte te hebben. De rit voert de renners naar het departement Puy de Dôme en eindigt vermoedelijk bergop in Le Mont-Dore. Een dag nadien volgt dan de uitgestelde rustdag in de buurt van Toulouse.

Pyreneeën en Ventoux in tweede week

Na de rustdag komt het hooggebergte al snel in zicht. Via een overgangsetappe of sprintrit rond Toulouse licht een tweeluik in de Pyreneeën in de lijn der verwachtingen. Een terugkeer naar Superbagnères is daarbij zeer waarschijnlijk. De weg vanuit Bagnères-de-Luchon naar het skidorp is recentelijk gerenoveerd, wat het mogelijk maakt om deze aankomst bergop voor het eerst sinds 1989 op te nemen in de Tour.

De tweede Pyreneeënrit eindigt vermoedelijk in Peyragudes. Opnieuw bergop dus en opnieuw een skistation. Her en der wordt ook gesproken dat het een klimtijdrit betreft, beginnend vanuit Bagnères-de-Luchon. Een dag later zullen de renners het grensgebergte tussen Frankrijk en Spanje alweer verlaten en gaat het in noordoostelijke richting.

In 2022 won Tadej Pogacar een etappe met finish op Peyragudes

Wat vrijwel zeker is, is de terugkeer van een finish op de top van de Mont Ventoux. In 2021 lag de Reus van de Provence voor het laatst in de Tour, maar toen finishte de etappe beneden, in Maulecène. in 2016 was er wel een aankomst op de top gepland, maar daar ging een streep doorheen vanwege te harde windstoten. Nu lijkt de organisatie dus weer bezig met een finish bovenop de iconische klim als afsluiter van de tweede week.

Loodzware slotweek door de Alpen en Jura

Op de tweede en laatste rustdag van de Ronde van Frankrijk van 2025 verblijven de renners vermoedelijk in Valence. Daar staat een dag later mogelijk ook een etappe voor vluchters op het programma.

Zoals het er nu naar uitziet volgt daarna een loodzware passage door de Alpen. Al geruime tijd wordt gesproken over een uitstapje over de grens naar Italië, met de beklimming van de loodzware Colle delle Finestre en een finish in Sestrière.

Een aankomst bovenop deze col, die grotendeels onverhard is, behoort ook tot de mogelijkheden, aangezien dat ook gebeurde in de laatste Tour de l'Avenir. Ook La Plagne wordt uitvoerig genoemd als gastheer van een finish in de Tour van 2025, wat dan weer aansluit op de geruchten dat de nabij gelegen Col du Madeleine opgenomen wordt in het parkoers.

Vervolgens zou de Tour afreizen naar de Vogezen voor een laatste bergetappe. Dat lijkt nu ontkracht te worden met geruchten over een wat langer verblijf in Châtel. Dat duidt mogelijk op een tijdrit in etappe negentien en een aankomst bergop op Grand Colombier een dag later.

Het is geen geheim dat deze klim in het Jura-gebergte geliefd is bij de Tourorganisatie. Dat maakt dat het geen verrassing is dat de ASO juist hier de laatste aankomst bergop wil organiseren.

De Tour eindigt vervolgens op zondag 27 juli in Parijs. Parkoersbouwer Thierry Gouvenou benadrukte na afloop van de voorbije Tour de France dat het uitstapje naar Nice (vanwege de Olympische Spelen in Parijs) iets eenmaligs was en dat de Ronde van Frankrijk gewoon weer finisht in de hoofdstad.

Rittenschema (voorlopig)

  • Etappe 1 (za. 05/07): Lille - Lille / vlakke etappe
  • Etappe 2 (zo. 06/07): Lauwin-Planque - Boulogne-sur-Mer / punchersrit
  • Etappe 3 (ma. 07/07): Valenciennes - Duinkerke / vlakke rit
  • Etappe 4 (di. 08/07): Amiens - Rouen (gerucht) / punchersrit (eigen invulling)
  • Etappe 5 (wo. 09/07): Caen - Caen (gerucht) / ploegentijdrit (eigen invulling)
  • Etappe 6 (do. 10/07): Sprint-etappe met finish in Saint-Méen-le-Grand (gerucht)
  • Etappe 7 (vr. 11/07): Etappe met finish op Mûr de Bretagne / punchersrit (gerucht)
  • Etappe 8 (za. 12/07): Etappe vanuit Bretagne richting het oosten (eigen invulling)
  • Etappe 9 (zo. 13/07): Sprint-etappe met finish in Châteauroux (gerucht)
  • Etappe 10 (ma. 14/07): Etappe door het middengebergte met finish in Le Mont-Dore (gerucht)
  • Rustdag 1 (di. 15/07): In Toulouse (gerucht)
  • Etappe 11 (wo. 16/07): Overgangsetappe/sprintrit rond Toulouse (gerucht)
  • Etappe 12 (do. 17/07): Bergrit met finish op Superbagnères (gerucht)
  • Etappe 13 (vr. 18/07): Klimtijdrit naar Peyragudes (gerucht)
  • Etappe 14 (za. 19/07): Overgangsrit richting het oosten (eigen invulling)
  • Etappe 15 (zo. 20/07): Bergetappe met finish op Mont Ventoux (geruchten)
  • Rustdag 2 (ma. 21/07): In Valence (gerucht)
  • Etappe 16 (di. 22/07): Overgangsetappe in en rond Valence (gerucht)
  • Etappe 17 (wo. 23/07): Bergrit naar La Plagne (geruchten/eigen invulling)
  • Etappe 18 (do. 24/07): Bergrit over Finestre en naar Sestrière (gerucht/eigen invulling)
  • Etappe 19 (vr. 25/07): Tijdrit in en rond Châtel (gerucht/eigen invulling)
  • Etappe 20 (za. 26/07): Bergetappe met finish op Grand Colombier (gerucht/eigen invulling)
  • Etappe 21 (zo. 27/07): Traditionele slotrit in Parijs
Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht