🎥 Bizarre ontknoping in Tour de l'Avenir! Pablo Torres smijt met minuten op de Finestre, maar komt nipt tekort voor de eindzege

De Tour de l'Avenir 2024 is voorbij. Pablo Torres won de slotrit, terwijl Joseph Blackmore het eindklassement op zijn naam schreef. 

Pablo Torres UAE Tour de l'Avenir

Pablo Torres heeft op fenomenale wijze de slotrit in de Tour de l'Avenir gewonnen. De Spanjaard was verreweg de sterkste op de Colle delle Finestre en won met bijna vier minuten voorsprong op de nummer twee. Toch was dit niet genoeg voor de eindzege, want Joseph Blackmore hield nipt genoeg over van zijn riante voorsprong.

Finestre

De slotrit van de Ronde van de Toekomst werd in Italië afgelegd. De etappe startte in Bobbio Pellice en finishte op de top van de Colle delle Finestre, na ruim 127 kilometer.

Een primeur, want het is voor het eerst ooit dat er een wielerkoers finisht bovenop de 18 kilometer lange beklimming, die voor de helft onverhard is.

Met Joseph Blackmore in het geel en Tijmen Graat op slechts 24 seconden, leek het voor de eindzege te gaan tussen de Brit en de Nederlander. Maar niets bleek minder waar, want de grootste bedreiging voor de eindzege van Blackmore kwam uit Spanje.

Vroege aanval Torres

Pablo Torres besloot er vroeg aan te beginnen op de Finestre. De 19-jarige Spanjaard, die onder contract staat bij de opleidingsploeg van UAE, viel al na vier kilometer aan.

Dat moest ook, want een dag eerder was Torres nog het slachtoffer van een succesvolle Nederlandse coup. In de zesde etappe verloor hij bijna vijf minuten, waardoor hij de slotrit begon met een achterstand van 3'55" op Blackmore.

Om zijn gele trui te verdedigen, sprong Blackmore mee met Torres, maar hij moest hem al snel laten gaan. Niet gek, want het nieuwe toptalent uit Spanje bleek over superbenen te beschikken en liep gestaag uit.

Achter de twee vlogen ook Darren van Bekkum en Tijmen Graat goed omhoog. Aanvankelijk kregen zij nog Léo Bisiaux uit Frankrijk mee, maar hij moest al snel passen.

Nagelbijter

Terwijl Graat zijn landgenoot achterliet en op weg naar Blackmore was, liep Torres alsmaar verder uit. De jonge Spanjaard ging zelfs zo hard, dat plots de eindzege in zicht kwam.

Op 4 kilometer van de top had hij al ruim drie minuten voorsprong op Blackmore. Bovendien kwam Graat terug op het wiel van de Brit, wiens gele trui van twee kanten onder vuur kwam te staan.

Nadat Torres als eerste bovenkwam - en dus de etappe won - was het aftellen tot de binnenkomst van de Brit en de Nederlander.

Blackmore had zich duidelijk herpakt, want hij had Graat inmiddels weer gelost. De Brit gaf vervolgens alles wat hij had in de slotkilometer. Dat bleek nipt genoeg, want Blackmore hield op de streep net genoeg van zijn riante voorsprong over.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Torres won de slotrit met een voorsprong van 3'43" op Blackmore, waarmee hij slechts twaalf luttele seconden tekort kwam voor de eindzege.

De Brit, die volgend jaar bij de profploeg van Israel-Premier Tech rijdt, won zo alsnog de Tour de l'Avenir. Tijmen Graat verzekerde zich van de derde plaats in het eindklassement.

Nieuws
  • Cor Vos