Tom Veelers kijkt met vertrouwen naar toekomst: 'Zou me niet verbazen als zij al de laatste helpers zijn van Vingegaard in een Parijs-Nice'

Nederlands klimtalent is momenteel schaars, maar jeugdbondscoach Tom Veelers ziet de toekomst behoorlijk rooskleurig in. 

Huising

Waar sinds 2010 de Nederlandse klimmers achter elkaar doorbraken, blijven ze momenteel een beetje achter. Er is met Thymen Arensman een renner uit de nieuwe generatie die top tien kan rijden in grote rondes, maar verder niet. Toch benadrukt jeugdbondscoach Tom Veelers dat er momenteel genoeg Nederlands talent is.

Wieler Revue zette al eens eerder op een rijtje wie de grootste talenten van ons land zijn. Veelers geeft in het Algemeen Dagblad meer uitleg over de Nederlandse beloften die volgend jaar prof worden, zoals Huub Artz, Tibor del Grosso, Menno Huising, Darren van Bekkum, Tijmen Graat en Max van der Meulen.

Veelers heeft veel vertrouwen in het genoemde zestal en gaat ze één voor één af. "Een Huub Artz is zo sterk. In de eerste dagen van Tour de l'Avenir, afgelopen zomer, was Huub in staat het complete peloton op z'n kop te zetten. Op het EK klopte hij Niklas Behrens, die later in Zürich wereldkampioen werd en volgend jaar voor Team Visma | Lease a Bike rijdt."

Over Tibor del Grosso is nog niets bekend voor volgend jaar, maar Veelers zegt in het artikel dat alle Nederlandse renners die op het WK voor beloften reden prof worden. Del Grosso, die eerder dit jaar op fenomenale wijze wereldkampioen veldrijden bij de beloften werd, was op een achtste plaats de beste Nederlander die dag.

"Een speciale", aldus Veelers. "Een renner zoals Van der Poel dat zie je maar eens in de zoveel jaar. Met zoveel uitzonderlijke capaciteiten, maar Tibor is wel een beetje hetzelfde type renner als Mathieu, voor dezelfde parkoersen. Een puncher maar ook met een goede sprint."

Klimmers

De andere vier zijn meer de klimmers onder de Nederlandse talenten. Zo werd Graat derde in de Tour de l'Avenir. "Allemaal jongens die goed bergop gaan. Menno en Max zie ik meer voor het eendaagse werk. Van Darren en Tijmen denk ik dat ze in de toekomst in het rondewerk mee kunnen doen."

Al zou het Veelers niet verbazen als we ze volgend jaar al soms in beeld gaan zien. "Mij zou het niet verbazen als jongens als Tijmen en Menno volgend jaar al in een Parijs-Nice voor Visma | Lease a Bike de een na laatste of laatste helper zijn voor Jonas Vingegaard."

"Een jongen als Max zou in de Tirreno-Adriatico ook geen flater slaan. Het kan zomaar zijn dat één of twee van die jongens volgend jaar al bij Koos Moerenhout in de Nederlandse selectie van de elite rijden. Het kan snel gaan."