Wat als er een draft zou plaatsvinden onder de neoprofs? Dit zou onze talentenlijst voor 2025 zijn!

Meer dan dertig belofterenners zijn al bevestigd als WorldTour-renner volgend jaar. Wat als er net als in Amerikaanse sporten een draft zou plaatsvinden? 

Neoprofs

Wat als talentvolle junioren en beloften worden geselecteerd door middel van een draft, en dat de slechtere ploegen een grotere kans hebben om een topper uit te kiezen? De generatie van 2025 is er alvast eentje om naar uit te kijken. Let wel: we hebben alleen gekeken naar neoprofs die op dit moment al zijn bevestigd en naar de WorldTour gaan.

1) Albert Withen Philipsen, 2006 (Lidl-Trek)

De wereldkampioen junioren van 2023 staat te boek als een alleskunner. Op de weg, in het veld, of op de mountainbike: overal hoort Albert Withen Philipsen tot de top. Dat vertaalt zich naar de weg, waar hij zowel op klassieke parkoersen als in de heuvels/bergen zijn mannetje stond bij de junioren. Philipsen komt volgend jaar uit voor Lidl-Trek.

2) Pablo Torres, 2005 (UAE Team Emirates)

Pablo Torres knalde de recordtijd van Chris Froome op de Colle delle Finestre uit de boeken tijdens de Tour de l'Avenir. De Spanjaard, die een contract tot en met 2030 heeft getekend bij UAE Team Emirates, is zonder meer een van de beste klimmers van de nieuwe generatie.

3) Jørgen Nordhagen, 2005 (Team Visma | Lease a Bike)

Jørgen Nordhagen was er niet bij in de Tour de l'Avenir, waardoor hij zich daar niet heeft kunnen meten met Torres. De Noor van Team Visma | Lease a Bike is al jarenlang een toptalent en zou op termijn de rol van Jonas Vingegaard moeten kunnen overnemen bij de Nederlandse topploeg.

4) Paul Seixas, 2006 (Decathlon Ag2r-La Mondiale)

De cijferpuristen op X berekenden na de Tour du Pays Vaud dat Paul Seixas in de derde etappe voor 26 minuten lang 6,4 watt per kilogram had getrapt. Daarmee sla je ook tussen de profs niet bepaald een modderfiguur. Seixas was nog junior, maar wordt al meteen prof in 2025. In het verleden zijn er meer Franse toptalenten geweest, maar kan Seixas bij de profs de vervolgstap zetten?

5) Niklas Behrens, 2003 (Team Visma | Lease a Bike)

De wereldkampioen bij de beloften: Niklas Behrens. De Duitser, die uit de triatlon komt, verraste dit jaar met zijn sterke optredens. In Zürich was hij verreweg de zwaarste renner in de kopgroep, maar toch kon niemand hem bergop lossen. Behrens is een beest, een renner die nog veel mogelijkheden lijkt te hebben en dat vanaf volgend seizoen mag laten zien bij Team Visma | Lease a Bike.

6) Léo Bisiaux, 2005 (Decathlon Ag2r-La Mondiale)

Nog zo'n talent van Decathlon Ag2r-La Mondiale. De Franse klimmer, die ook in de cross al mooie dingen heeft laten zien, is ook zo'n renner die al jarenlang te boek staat als toptalent. Bisiaux werd dit jaar onder meer zesde in de Giro d'Italia onder 23 jaar en vierde in de Tour de l'Avenir.

7) Matthew Brennan, 2005 (Team Visma | Lease a Bike)

Team Visma | Lease a Bike was er als de kippen bij om Matthew Brennan over te hevelen. De Brit won zijn eerste koers namens de opleidingsploeg en zegevierde later in het seizoen ook in de Giro d'Italia U23. Terwijl hij ook tussen de profs derde werd in de Circuit de Wallonie. Brennan is snel en heeft alles om uit te groeien tot een veelzijdige sprinter.

8) Tijmen Graat, 2003 (Team Visma | Lease a Bike)

De eerste Nederlander op de lijst is Tijmen Graat, die dit seizoen derde werd in de Tour de l'Avenir. De Nederlander is een klimmer pur sang en hoopt zich bij Team Visma | Lease a Bike door te ontwikkelen tot een renner die kan meespelen met de beste renners bergop.

9) Tim Torn Teutenberg, 2002 (Lidl-Trek)

Tim Torn Teutenberg kende een indrukwekkend jaar met onder meer zeges in Olympia's Tour en Parijs-Roubaix voor beloften. Hij kreeg een contract aangeboden bij Lidl-Trek, waar hij kan leren van Mads Pedersen, die qua stijl enigszins te vergelijken is met Teutenberg.

10) Vlad Van Mechelen, 2004 (Bahrain-Victorious)

Vlad Van Mechelen is misschien een renner die niet puur vanwege zijn prestaties op de lijst staat. De Belg, die bij Team dsm-firmenich PostNL onder contract stond maar naar Bahrain-Victorious is verkast, was bij de junioren een zeer groot talent, maar liet dat bij de beloften slechts bij vlagen zien. In een nieuwe omgeving zou zijn talent zomaar weer tot volledige wasdom kunnen komen.

11) Brieuc Rolland, 2003 (Groupama-FDJ)

Een volgende Fransman op de lijst: Brieuc Rolland. De winnaar van de Ronde van Lombardije voor beloften en ook de nummer acht van de Tour de l'Avenir en winnaar van de Vredeskoers. Rolland kende een zeer constant 2024 en moet uitgroeien tot een van de nieuwe gezichten van Groupama-FDJ.

12) Menno Huising, 2004 (Team Visma | Lease a Bike)

Een type Tiesj Benoot, met misschien doorgroeimogelijkheden naar een type Matteo Jorgenson. De Nederlander is geen uitgesproken type renner. Hij is net als zijn toekomstig-teamgenoten vooral veelzijdig. Bergop kan hij lang mee, maar dit jaar deed hij ook mee om het podium in Parijs-Roubaix. Een ideale renner om erbij te hebben.

13) Darren van Bekkum, 2002 (Astana Qazaqstan Team)

Nog een Nederlander: Darren van Bekkum. Winnaar van de Tour de l'Isard dit jaar en een van de betere renners bergop tijdens de Tour de l'Avenir. Als Van Bekkum zijn dag heeft, haalt hij een héél hoog niveau, maar qua consistentie mag het nog iets beter. Komt volgend jaar uit voor Astana Qazaqstan Team.

14) Florian Kajamini, 2003 (Astana Qazaqstan Team)

Van Bekkum wordt er ploegmaat van Florian Kajamini, die vijfde werd in de Tour de l'Avenir en zevende in de Giro d'Italia U23. Een opvallend detail: Kajamini heeft een Nederlandse moeder en traint regelmatig in de buurt van Apeldoorn.

15) Huub Artz, 2002 (Intermarché-Wanty)

Er zijn nog zoveel renners die we kunnen opnoemen (zoals Deens kampioen Rasmus Pedersen, of Oscar Chamberlain, of Max van der Meulen), maar wie ook zeker een plek op de lijst van vijftien verdient: Huub Artz. Onlangs was bondscoach Tom Veelers nog zeer lovend over de renner van Intermarché-Wanty. Artz werd afgelopen seizoen Europees kampioen U23, won Gent-Wevelgem en soleerde naar ritwinst in een etappe in de Giro d'Italia U23.

Nieuws
  • Cor Vos