Impressionant! Toptalent Pablo Torres knalt op Finestre liefst 4 minuten onder Giro 2018-tijd van Chris Froome!

Pablo Torres won de slotrit van de Tour de l'Avenir en dat deed de Spanjaard op een indrukwekkende manier! 

Torres

Al vroeg op de loodzware Finestre (18,6 kilometer aan 9,1 procent waarvan het laatste stuk onverhard) ontbond Torres zijn duivels. Niemand kon met het toptalent van het opleidingsploeg van UAE Team Emirates mee en uiteindelijk won hij met overmacht de rit. Zijn tweede deze Tour de l'Avenir.

Voor de eindzege kwam hij uiteindelijk net te kort, omdat hij in de rit van vrijdag op het vlakke veel tijd had verloren. Torres kwam nog heel dichtbij, maar moest uiteindelijk twaalf seconden toegeven op de Brit Joseph Blackmore, die tweede werd in de etappe.

Na afloop verschenen de lijstjes van de snelste beklimmingen van de Finestre van de afgelopen jaren op internet. Torres deed de klim in één uur en 45 seconden. Dat mag met recht indrukwekkend heten. Het valt natuurlijk niet één op één te vergelijken, maar toch: Torres was een kleine vier (!) minuten sneller dan Chris Froome in de Giro d'Italia van 2018.

U weet wel: de Giro d'Italia waarin Froome in de voorlaatste bergetappe de ronde op z'n kop zette en Tom Dumoulin en Simon Yates passeerde in het algemeen klassement. Froome deed toen 64 minuten en 19 seconden over de col.

Tijmen Graat

Torres was overigens niet alleen sneller dan Froome, want ook Mikel Landa (2015, 62 minuten en 58 seconden), Jose Humberto Rujano (2011, 62 minuten en 10 seconden) en weer Rujano, Danilo Di Luca en Gilberto Simoni (2005, 63 minuten en 7 seconden) deden langer over de klim dan Torres.

Het laat zien hoe ontiegelijk hoog het niveau van de pas achttienjarige Torres nu al is. Deze prestatie mag gerust vergeleken worden met wat renners als Tadej Pogacar en Remco Evenepoel in het verleden deden. Torres wordt normaal gesproken dan ook snel prof bij UAE Team Emirates.

In de schaduw van de Madrileen leverde ook Tijmen Graat een uitstekende prestatie. De Nederlander kwam vier minuten en negen seconden na Torres over de meet. Hij deed dus 64 minuten en 54 seconden over de Finestre. Ook niet veel langzamer dan Froome in 2018. Het leverde de renner van Team Visma | Lease a Bike een derde plaats in het algemeen klassement op.

Nieuws
  • Cor Vos