Joseph Blackmore verslaat Jarno Widar in zware bergrit Tour de l'Avenir, Tijmen Graat vierde

Het Britse toptalent Joseph Blackmore heeft de derde etappe in de Ronde van de Toekomst gewonnen. 

Blackmore op kop

De eerste Alpenrit in de Tour de l'Avenir is gewonnen door Joseph Blackmore. De 21-jarige Brit was de sterkste in La Rosière. Blackmore veroverde bovendien het geel in de belangrijkste rittenkoers voor beloften.

Drie beklimmingen

De eerste bergrit in de Tour de l'Avenir stuurde de beloften over drie Alpenbeklimmingen. Allereerst de Côte des Chappelles (8,7 kilometer aan 6,3 procent) en vervolgens de klim naar skidorp Les Arcs 1800 (12,6 kilometer aan 7,4 procent). Tot slot stond een finish bergop in La Rosière op het menu, na een klim van ruim 17 kilometer aan 5,8 procent.

België nam de hele dag het initiatief, waarna een groep van zo'n vijftien toptalenten de voet van de slotklim bereikte. De Belgen deden dit natuurlijk voor topfavoriet Jarno Widar, die eerder dit jaar de baby-Giro won.

Het 18-jarige toptalent reed vervolgens ook rond met veel bravoure. Widar bleek de meest aanvalslustige en waagde meerdere pogingen. Op zes kilometer van de top reed hij de concurrentie uit het wiel, maar een taaie Joseph Blackmore kwam even later toch aansluiten.

In de slotkilometer keerde ook Pablo Torres terug, waarna het een sprint met drie werd. De 21-jarige Blackmore bleek over de beste benen te beschikken in de sprint en won met overmacht. Widar werd tweede, Torres derde. Op gepaste afstand achter het drietal finishte Tijmen Graat op plek vier als beste Nederlander. Hij werd op ruim een halve minuut gereden.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

'Geen pure klimmer'

Een blik op zijn resultaten verraadt dat Blackmore een enorm talent is. Hij won dit jaar al de Tour du Rwanda, de Tour de Taiwan en het Circuit des Ardennes. De jonge Brit startte dit seizoen als renner van de opleidingsploeg van Israel-Premier Tech, maar promoveerde in mei al definitief naar de profploeg.

Dat kwam onder meer door zijn indrukwekkende optreden in de Brabantse Pijl, waar hij na veel knechtenwerk voor Dylan Teuns zelf vierde werd. Een paar dagen later won hij de beloftenversie van Luik-Bastenaken-Luik. Door zijn imposante resultaten mag zijn overwinning in de Tour de l'Avenir dan ook geen verrassing heten.

Alhoewel... Blackmore noemde zichzelf ten tijde van zijn overstap naar de profs nog weinig kansrijk in de bergen. "Ik ben geen pure klimmer en ook geen pure sprinter", waren zijn woorden ten tijden van zijn overstap naar de profs.

Nu hij een van de zwaarste ritten in de Ronde van de Toekomst heeft gewonnen, blijkt het tegendeel waar. Sterker nog, Blackmore lijkt nu een van de favorieten te zijn voor eindwinst, al kan er nog veel gebeuren. Er zijn pas drie ritten gereden en er liggen er nog drie voor de wielen. En niet zomaar drie...

De renners moeten deze week nog de Col de l'Iseran en de Mont Cenis over, waarna zij op de slotdag finishen op de loodzware Colle delle Finestre (een primeur). Morgen volgt de genoemde Iseran, met daarna een finish op Les Karelis. Blackmore start in het geel en verdedigt een voorsprong van negen tellen op Widar. Torres volgt op 23 seconden.

Nieuws
  • Cor Vos