🎥 Succesvolle coup Nederland in Tour de l'Avenir: Widar en Torres uitgeschakeld, Graat naar plek twee

Nederland zette de lijnen uit in de voorlaatste rit van de Tour de l'Avenir, waarna de Italiaan Kajamini de rit won. 

Nederland van Bekkum U23

De voorlaatste rit in de Tour de l'Avenir is gewonnen door de Italiaan Florian Samuel Kajamini. Hij was na ruim 199 kilometer de snelste van een groep van zeven - met daarin twee renners uit Nederland.

Mont-Cenis

De etappe startte in Les Karelis en finishte in het Italiaanse Condoue. Onderweg beklommen de renners de Alpenreus Col du Mont-Cenis. De top lag op net iets meer dan 2.000 meter hoogte en werd bereikt via een drietrapsraket.

Op de tweede officiële beklimming van de dag was er al een kopgroep weg. Nederland werd daarin vertegenwoordigd door Darren van Bekkum. Tot dan toe leek er geen gevaar voor klassementsleider Pablo Torres, totdat twee andere Nederlanders ook op de pedalen gingen staan.

Max van der Meulen en Tijmen Graat plaatsten een verrassingsaanval, met als doel laatsgenoemde tijd terug te laten winnen in het algemeen klassement. Met succes, want de twee sloten aan bij de oorspronkelijke kopgroep en reden verder weg. Ook Joseph Blackmore, ritwinnaar van de etappe drie, maakte de aansluiting. Dat terwijl Jarno Widar en dus Pablo Torres de slag hadden gemist.

De kopgroep, vooral aangevoerd door Nederland, stoomde vervolgens over de Mont-Cenis en zette de lange afdaling in. Ook in het dal in de laatste 20 kilometer liep de kopgroep uit en werd de Spaanse geletruidrager op nog grotere achterstand gezet.

Uiteinelijk kwamen er zeven renners aan in de finishplaats, waarna de Italiaan Florian Samuel Kajamini de snelste was. Hij versloeg de Belg Emiel Verstrynge en de Brit Louis Sutton. Van de twee renners uit Nederland was Darren van Bekkum de snelste, hij finishte op plek vijf, voor Joseph Blackmore, Tijmen Graat en Simon Dalby.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Hoewel Nederland de coupe opzette, lijkt Joseph Blackmore de gevierde man. Een dag nadat hij het geel verloor aan Torres, staat hij nu weer aan de leiding in het algemeen klassement. Graat volgt op 24 tellen, terwijl de Fransman Bisiaux op driekwart minuut staat.

Torres verloor bijna vijf minuten vandaag en staat nu op een kleine vier minuten achter Blackmore. Jarno Widar verloor nog meer. De winnaar van de baby-Giro eindigde op 7'21" van de ritwinnaar.

Morgen staat de slotetappe van de Tour de l'Avenir op het programma. En dat is er niet zomaar eentje: de rit eindigt bovenop de Colle delle Finestre. Een prachtig decor voor een laatste strijd tussen de beloften.

Een primeur overigens, want nog nooit eindigde er een etappe (in de Giro of de Tour) bovenop deze verschrikking. De Finestre is ruim 18 kilometer lang aan ruim 9 procent gemiddeld. Bovendien is de klim ook nog eens voor 50 procent onverhard.

Nieuws
  • Cor Vos