Interview | Tijmen Graat: 'Het is mijn droom om ooit een bergetappe te winnen in de Tour de France'

Tijmen Graat werd afgelopen seizoen derde in de Tour de l'Avenir en geldt als een van de grootste talenten van Nederland. Volgend jaar wordt hij prof bij Team Visma | Lease a Bike. 

Graat

In de nieuwe Wieler Revue, die hier te bestellen is, lees je het hele interview met Tijmen Graat. Verder hebben we aandacht voor de andere Nederlandse talenten Darren van Bekkum en Huub Artz, togen we naar België om na te gaan hoe het komt dat ze daar zoveel talent hebben en spraken we met Thijs Zonneveld.

Dat de jonge klimmer prof zou worden is al even bekend. Graat tekende in 2023 namelijk al een contract dat hem tot en met 2027 aan de profploeg van Team Visma | Lease a Bike verbindt. In 2024 wilde hij echter nog voor de zeges rijden in het beloftecircuit. Winnen deed hij niet in 2024, maar hij reeg wel de ereplaatsen aaneen.

Zo eindigde Graat zesde in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en beleefde hij zijn hoogtepunt met een derde plaats in de Tour de l'Avenir. Hij moest enkel Joseph Blackmore en Pablo Torres voor zich dulden. "De laatste dag heb ik zeker gedacht aan eindwinst, maar het zat er helaas niet in."

"Ik had op meer gehoopt. Derde is natuurlijk goed, maar het gat met Torres was op de slotdag groot (4 minuten en 9 seconden, red.). Toen ik op de top het verschil hoorde, was dat even demotiverend. Ik weet zelf ook dat ik niet zacht getrapt heb, zeg maar. Daar bleek óók dat er nog genoeg werk aan de winkel is."

Graat maakte pas laat de stap naar de wielersport. Lange tijd deed hij aan voetbal. Daardoor moest hij bij de opleidingsploeg van Team Visma | Lease a Bike wennen aan het rijden in het peloton. "In de eerste twee seizoenen merkte ik een verschil in basis, maar het is zoveel meer dan dat: door het peloton rijden, techniek op de fiets en afdalen..."

"Op dat vlak doe ik nog steeds onder voor iemand als Menno Huising, die al vanaf jonge leeftijd aan wielrennen doet. Met de ploeg heb ik daar hard aan gewerkt door onder meer te trainen met een afdaalcoach. En nog steeds werk ik er hard aan. Op trainingskamp in Tignes deed ik specifieke trainingen op afdalen."

"Samen met jongens als Sepp Kuss en Robert Gesink. Dan deed ik eens een afdaling op kop en zat ik de volgende afdaling bij een van hen in het wiel. Zo konden ze me voorzien van tips. Ik zal eraan moeten blijven werken."

Bergetappe Tour de France

Het geeft hem vertrouwen richting 2025, als hij officieel in één ploeg zit met toppers als Jonas Vingegaard, Wout van Aert en Matteo Jorgenson. In eerste instantie wil hij vooral weer een beetje beter worden en kijkt hij nog niet te veel naar resultaat.

"Ik heb nog stappen te maken wil ik voor het algemeen klassement gaan in het World-Tour-peloton. Daar ga ik me eerst op focussen en dan zie ik vanzelf wel. Ik zal natuurlijk ook regelmatig in dienst moeten rijden, maar dat vind ik hartstikke leuk om te doen."

"Al hoop ik ook mijn eigen kansen te krijgen in koersen als Coppi e Bartali en de Ronde van Noorwegen. En als de kans zich voordoet, dan wil ik die natuurlijk meteen grijpen ook. Mijn ultieme droom? Het is mijn droom om ooit een bergetappe te winnen in de Tour de France."

Nieuws
  • Cor Vos