Tadej Pogacar blikt terug op Sloopwerken Jumbo-Visma Tour 2022: 'Het was gewoon heel dom van me, ineens stond ik schaakmat'

Tadej Pogacar bewaart er niet de beste herinneringen aan, maar kijkt er wel heel open en uitgebreid op terug: die ene etappe over de Galibier waarin hij vakkundig werd gesloopt door Jumbo-Visma. 

Achtergrond André van den Ende

Tadej Pogacar nam toen hij in Canada was een podcast op met Peter Attia, een Canadees/Amerikaanse topwetenschapper (o.a. Stanford) op het gebied van gezondheid. We berichtten eerder al uit die podcast. Toen ging het over de voedingsgewoontes van de Sloveen - hij vertelt wat hij eet op de fiets en dat hij nu veel meer kan binnenhouden dan vroeger.

Pogacar vond zichzelf een beetje dom

Maar Attia en Pogacar bespraken veel meer. Zo kwam ook de Tour de France van 2022 ter sprake. En dan met name de etappe over de Galibier met finish op de Col du Granon, waarin Pogacar in het geel (zie afbeelding) vakkundig en collectief werd gesloopt door het veelbesproken masterplan van Jumbo-Visma.

Op de Galibier plaatsten ze aanval op aanval - onder ander met de harakiri van een achteraf gebleseerde Primoz Roglic die niet veel later opgaf. Pogacar erkent dat hij in die rit flink de fout in is gegaan.

"Ik had Roglic niet moeten volgen op de Telegraphe. Daarna in de korte afdaling vlogen Benoot en Laporte naar beneden en op de Galibier gingen ze één voor één in de aanval. Ik moes wel acht of negen keer reageren op aanvallen. Zo vaak bergop sprinten is te veel. Ik deed nog stommer door zelf aan te vallen en ze allemaal proberen af te schudden. Ik voelde me best goed eigenlijk, maar later op de Granon was Van Aert er ook nog. Het was gewoon heel dom van me, ik stond schaakmat.

Hongerklop

Op de Granon zakte Pogacar dus alsnog door het ijs en verloor hij bijna drie minuten op Vingegaard. Veel mensen dachten aan een hongerklop. Pogacar gaat daarin deels mee, maar nuanceert het ook.

"Ik denk dat ik genoeg heb gegeten, maar soms verbruik je zoveel energie dat je er gewoon niet tegenop kunt eten. Al die aanvallen, die enorme wattages die je wegtrapt... Je kunt ook gewoon simpelweg niet meer eten dan je naar binnen krijgt. We hadden een prima voedingsplan, maar als je te veel van je lijf eist, kan geen voedingsplan daar tegenop."

Bekijk het originele bericht