Vollering is kopvrouw, maar ook Puck Pieterse ruikt kansen op 'echt goed rondje voor een mountainbiker': 'Nee, een darkhorse ben ik niet meer'

Puck Pieterse heeft zin in de wegrit op het WK, maar weet dat Demi Vollering de kopvrouw van Nederland is. 

WK Leon Janssen

Het is een memorabel 2024 tot nu toe voor Puck Pieterse. Het pas 22-jarige fenomeen uit Nederland verloor op pijnlijke wijze olympisch zilver, won een rit en het wit in de Tour en werd wereldkampioen mountainbike. Tussendoor fietste ze ook nog even naar een bachelortitel bewegingswetenschappen. Nu wacht haar de wegrit op het WK, waar zij naast Vollering en Vos een grote kanshebster is namens Nederland.

'Ik dacht al dat het iets voor mij zou zijn'

Pieterse verkende onlangs het parkoers van de wegrit in Zürich. Dat deed ze toen ze samen met haar vriend Darren van Bekkum terugkeerde van hoogtestage in Livigno. Na afloop van de kennismaking met het WK-parkoers was ze vrolijk gestemd.

"Veel lastiger dan ik dacht, ik ben er nog meer fan van geworden", zei ze in een interview met het Algemeen Dagblad. "Het is bijna niet vlak, behalve de laatste drie kilometer. Het zijn eigenlijk twee klimmen. Een steile korte en daarna een langere die met trappen omhoog loopt."

"Ik ben er nog meer fan van geworden", ging Pieterse verder, wijzend op de wisselvallige en steile passages. "Ik dacht dat al dat het iets voor mij zou zijn, maar zeker voor een mountainbiker is dit rondje echt goed."

'Winnen is zeker mogelijk'

Pieterse trekt dan ook vol ambitie richting het WK, dat mogelijk onder kletsnatte omstandigheden verreden wordt. "Anders ga ik niet op hoogtestage", aldus de Nederlandse. "Als je aan de start staat, heb je altijd een kans om te winnen. En we hebben wel vaker aparte uitslagen gezien op een WK. Winnen is zeker mogelijk."

Toch is het multitalent niet de uitgesproken kopvrouw van de Nederlandse equipe. Met Demi Vollering beschikt bondscoach Loes Gunnewijk namelijk over een van de topfavorieten, weet ook Pieterse.

"Er is een aantal vrouwen dat erbovenuit steekt, Elisa Longo Borghini, Demi Vollering, Lotte Kopecky en Kasia Niewiadoma. Dat zijn de echte topfavorieten naar wie de meesten zullen kijken. Maar daaronder is het veld superbreed. En dit parkoers nodigt uit om te koersen dus hangt het er ook vanaf wat de andere landen van plan zijn."

'Alles moet meezitten'

De Nederlandse ziet in dat zij dit jaar enorme stappen heeft gezet, maar dat zij nog niet tot de absolute top behoort. Ze kent haar plek binnen het peloton en binnen de Nederlandse selectie. Zo plaatst ze niet alleen Demi Vollering, maar ook Marianne Vos boven haarzelf.

"Rensters als Vollering, Kopecky of Vos zijn zo sterk, die kunnen iets afdwingen", aldus Pieterse, die desondanks gelooft in haar eigen kansen. "Ik zelf zal een superdag moeten hebben en anderen misschien net een iets minder dag. Alles moet meezitten. Maar wie een rit in de Tour kan winnen, kan ook het WK winnen. Daar moet ik wel in geloven."

Aan vertrouwen ontbreekt het dus niet bij Pieterse, voor wie een mooi WK in het verschiet ligt. Geen vroege vlucht of een aanval van ver, maar een belangrijke rol in de finale - als meesterknecht of voor zichzelf. Ze heeft er immers de inhoud voor om in de laatste ronde nog vooraan te zitten.

"Dan kan ik ook nog boven komen drijven", blikt Pieterse vooruit. "Demi is kopvrouw en samen met Kopecky echt topfavoriet. Ik ben wel iemand om lang mee te doen, kan in de finale andere Nederlandse rensters ondersteunen of zelf iets proberen. Nee, een dark horse ben ik niet meer. Daarvoor heb ik al te veel wedstrijden goed gereden."

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht