Puck Pieterse bezorgt Nederland unieke wereldtitel in mountainbiken: 'Dit was sportieve revanche!'

Puck Pieterse kroonde zich op indrukwekkende wijze tot de nieuwe wereldkampioene mountainbike. 

Pieterse

Een unieke titel voor Nederland, want nooit eerder werd een Nederlandse vrouw wereldkampioene in het mountainbike. Pieterse domineerde in Andorra en het Nederlandse feestje werd compleet gemaakt door Anne Terpstra, die als tweede over de meet kwam. De Italiaanse Martina Berta completeerde het podium.

"Ik kan het nog niet bevatten", was de eerste reactie van Pieterse, die op de Olympische Spelen op dramatische wijze een zilveren medaille door haar vingers zag glippen. Ze werd in Parijs vierde nadat ze in de slotfase lek reed. "Ik heb van bij de start mijn eigen tempo gereden. Ik moest vandaag all in gaan om hier te winnen. Dat was blijkbaar genoeg. Het is mijn eerste wereldtitel bij de eliterenners. Ik ben zo blij!"

"Dit was zeker sportieve revanche", reageerde ze toen de Olympische Spelen ter sprake kwamen. "Maar ook voor mijn Shorttrack-race van afgelopen vrijdag. Ik was na die race niet blij. Ik maakte wat fouten bij de start en kon niet meedoen om de overwinning. Maar daardoor was ik vandaag wel extra alert. Ik had vandaag weer de juiste focus te pakken."

Pauline Ferrand-Prévot

Ook had Pieterse nog mooie woorden over voor Terpstra. "Dit is te gek. We zijn geen groot mountainbikeland. Ik woon op zeeniveau en om dan hier op hoogte in Andorra te presteren met Anne, maakt het extra bijzonder. Anne presteert altijd goed in Andorra en vandaag heeft ze weer laten zien hoe sterk ze is."

Topfavoriete Pauline Ferrand-Prévot reed haar laatste mountainbikewedstrijd, maar de olympisch kampioene kende niet haar beste dag en kwam zichzelf uiteindelijk tegen. Volgend jaar komt de Française uit voor Team Visma | Lease a Bike en wordt de Tour de France Femmes haar grote doel. Ook op de weg zal ze Pieterse ongetwijfeld gaan tegenkomen!

Nieuws
  • Cor Vos