Thijs Zonneveld over Pogi en verschil met rest: 'Wellens was op training all out-blokken aan het doen en Pogacar zat in z'n wiel te bellen met vriendin'  

Pogacar is een klasse apart, dat duidt Zonneveld na het WK wielrennen onder andere met een bijzondere anekdote die hij hoorde. 

Achtergrond André van den Ende

Thijs Zonneveld was de afgelopen podcasts die hij samen met Hidde van Warmerdam vooral druk met het bespreken van de vrouwenkoers op het WK wielrennen. Hij snapte daar niks van de Nederlandse tactiek en maakte Demi Vollering met de grond gelijk.

Zonneveld komt met anekdote van Tim Wellens

Maar uiteraard deed hij bij In Het Wiel ook z'n zegje over het WK bij de mannen. Net als iedereen met een beetje wielerverstand sloeg hij steil achterover van de prestatie van Tadej Pogacar zondag. Alhoewel het voor Zonneveld ook weer niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel kwam. Pogacar is namelijk gewoon een klasse beter dan de concurrentie.

Dat duidt Zonneveld met een mooie anekdote die hij opving van Tim Wellens. De Belg rijdt bij UAE Team Emirates en woon net als Pogacar in Monaco. Ze trainen dus op trainingskampen en ook daarbuiten weleens samen. Nou ja, samen... Helemaal samen is het niet.

"Wellens was aan het begin van het jaar VO2-Max-blokken aan het doen. Dat is echt vier minuten all out, dat soort blokken. Hij was met Pogacar die blokken aan het doen en die zat in zijn wiel filmpjes te maken en te telefoneren met zijn vriendin. Dat verschil zie je in zo'n wedstrijd terug."

Pogacar op tachtig procent nog steeds even sterk

Doordat Pogacar dus lachend in het wiel zit - of zijn geval bellend en filmend - als andere, toch ook zeker niet ongetalenteerde renners al in het rood rijden, kan hij het soort stunts uithalen zoals hij dat zondag deed. Hij weet dat hij niet bang hoeft te zijn voor vermoeidheid.

"Zijn tempo, ook al kan hij nog maar tachtig procent rijden van wat hij normaal gesproken kan, is nog steeds zo hoog dat die groep erachter, als ze normaal rondrijden, nog steeds niet dichterbij komt. Die moeten volle bak rijden om überhaupt gelijke tred met hem te rijden. In die laatste ronde verliest hij op de klimmetjes driekwart minuut, maar op het plateau blijft hij doormalen."

Zonneveld steekt kortom zijn bewondering/verbazing niet onder stoelen of banken. "Het is volkomen bizar. We hebben de afgelopen jaren renners aan het werk gezien die belachelijke dingen deden, maar nog nooit was het verschil zo groot als bij Pogacar."

Hieronder luister je de hele podcast

Pogacar kan in z'n regenboogtrui nog driemaal de wereld opnieuw verbazen, want zo vaak komt hij in 2025 nog in actie als wereldkampioen. Komende zaterdag rijdt hij in en rond Bologna de Ronde van Emilië, dinsdag staat de Tre Valli Varesine op het programma en een week later is het natuurlijk tijd voor de Ronde van Lombardije, waar hij voor de vierde achter elkaar probeert te winnen.

Bekijk het originele bericht