🎥 WK Gravel dwars door station Leuven en door kwetsbaar natuurgebied: 'Dit is echt waanzin'

Komend weekend vindt het WK Gravel plaats in de omgeving van Leuven. Over het parkoers valt wel het een en ander te zeggen...

Achtergrond André van den Ende

De definitie van gravelen is de ongebaande paden opzoeken die je op de wegfiets vaak letterlijk links moet laten liggen. Dat neemt de organisatie van het WK in Leuven wel heel erg letterlijk, want het parkoers dat zij hebben uitgestippeld, roept weerstand op.

Vogelliefhebber snapt niks van WK Gravel door natuurgebied

Niet zozeer bij de renners, maar wel bij natuurliefhebbers. Het parkoers loopt namelijk dwars door een natuurgebied, Abdij van Park, waar normaal gesproken niet eens gefietst mag worden.

Bij het verbodsbord voor fietsen en gemotoriseerd verkeer hangt de volgende tekst voor wandelaars: "In het domein leven verschillende watervogels en andere dieren. Geniet van de fauna en flora, maar respecteer de natuur, de stilte en de infrastructuur."

Dat zal met 2000 fietsers die erdoorheen gaan stormen tijdens het WK op zaterdag (vrouwen) en zondag (mannen) wel even anders zijn - de natuur respecteren ze hopelijk wel; zo staat er op het weggooien van gelletjesverpakkingen diskwalificatie.

Maar toch balen veel natuurlifhebbers van het WK Gravel. In het gebied leven ook veel (zeldzame) vogels. In Het Nieuwsblad is Jogchum Vrielink, een professor aan de Univversiteit van Leuven en vogelliefhebber, het meest uitgesproken.

"Dit is echt waanzin”, zegt hij. “Het broedseizoen is dan wel voorbij, maar er is volop trek momenteel met de bijbehorende pleisteraars (dat zijn vogels die even halt houden tijdens de trek, red.) die op krachten moeten komen."

De organisatie nam wel maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Er mogen geen volgwagens door het gebied en ook zijn toeschouwers op dat punt niet welkom.

Dwars door station

De renners en rensters rijden niet alleen door de natuur, ze komen ook in het centrum van studentenstad Leuven. In Nederland zijn studentensteden fietsbolwerken en in België is dat niet anders.

Zoals ook in veel Nederlandse steden hebben ze in Leuven ook goede fietsinfrastructuur rond het treinstation. Dat heeft de organisatie aangegrepen om de coureurs daar doorheen te sturen. Thijs Zonneveld maakte er een filmpje van tijdens zijn verkenning van het parkoers.

TV en bekende deelnemers

Het WK gravel is zaterdag en zondag te volgen op beeld. Sporza zendt het evenement op beide dagen vanaf 14.00 uur uit op tv. De NOS is erbij met een livestream op beide dagen en Eurosport doet verslag op de betaalkanalen HBO Max en Discovery+.

Namens Nederland doen er veel bekende namen mee. Bij de heren onder anderen Mathieu van der Poel, Thijs Zonneveld en Laurens ten Dam, die tevens bondscoach is. Bij de vrouwen doen er nog veel meer toppers mee, waarvan Puck Pieterse, Marianne Vos, Lorena Wiebes, Fem van Empel, Shirin van Anrooij en Lucinda Brand de grootste namen zijn.

Bekijk het originele bericht